Veliki gubitak

Rast cijene kerozina srušio je neto dobit aviokompanije Emirates za čak 86 posto

Cijene goriva su u prosjeku bile 42 posto više nego u isto razdoblje prošle godine
Ilustracija, aviokompanija Emirates
 Emirates // Press

Unatoč rastu prihoda od deset posto, dobit aviokompanije Emirates pala je za čak 86 posto. Točnije, u proteklih je šest mjeseci Emirates uprihodio 13,3 milijarde dolara, no zbog rasta troškova, kompaniji je ostalo samo 62 milijuna, naveli su u priopćenju.

Pritom su tom avioprijevozniku najviše naštetile cijene goriva, koje su u prosjeku bile 42 posto više nego u isto razdoblje prošle godine. Uz to, Emirates je i povećao svoj kapacitet kupovinom osam novih zrakoplova pa mu je time i porasla potrebna količina goriva.

- Potražnja za našim visokokvalitetnim proizvodima i uslugama je stabilna, a uspjeli smo privući nove i vratiti stare korisnike naših usluga, što je pozitivno utjecalo na naše prihode. Međutim, visoki troškovi goriva, kao i devalvacije valute na tržištima poput Indije, Brazila, Angole i Irana, smanjili su našu dobit za otprilike 1,25 milijardi dolara – objasnio je šeik Ahmed bin Saeed al Maktoum, predsjednik i izvršni direktor aviokompanije.

No, nisu svi podaci kompanije negativni. Od travnja do listopada zrakoplovima te kompanije letjelo je više od 30 milijuna putnika, što je tri posto više nego 2017. tijekom tih mjeseci. Uz to, bin Saeed al Maktoum očekuje da će do 2020. broj putnika još više porasti budući da će se tada u Dubaiju održati svjetska izložba Expo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:16