Premijer Plenković

'Rast BDP-a za 2,4 posto u 2 tromjesečju dobra vijest, i treći će kvartal biti pozitivan'

"To je potvrda da hrvatsko gospodarstvo raste već 20. kvartal zaredom. Dakle, bilježimo kontinurani rast hrvatskog gospodarstva i to je pozitivno i to je dobro", rekao je premijer
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je ponovio kako je podatak o rastu hrvatskog BDP-a u drugom tromjesečju za 2,4 posto dobra i pozitivna vijest, a vjeruje da će i treći kvartal biti pozitivan.

Prema prvim procjenama koje je u srijedu objavio Državni zavod za statistiku (DZS) bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je kvartalu porastao za 2,4 posto na godišnjoj razini.

"To je potvrda da hrvatsko gospodarstvo raste već 20. kvartal zaredom. Dakle, bilježimo kontinurani rast hrvatskog gospodarstva i to je pozitivno i to je dobro", rekao je premijer na početku današnje sjednice Vlade.

Izdvojio je i podatak da je kumulativni rast u prvih šest mjeseci 3,1 posto, što je potpuno u skladu s ljetnim projekcijama gospodarskog rasta koje je predstavila Europska komisija prije nekoliko tjedana, a čak i više od onoga što smo sami predvidjeli.

"Vjerujem da će i treće tromjesečje biti pozitivno, s obzirom na sve indikatore koje imamo", rekao je Plenković.

Skrenuo je pozornost da je rast hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju viši od prosjeka Europske unije od 1,3 posto i eurozone od 1,1 posto.

Iz podataka o BDP-u u drugom tromjesečju izdvojio je i veliki porast bruto investicija u fiksni kapital, čak 8,2 posto.

Izvoz roba i usluga porastao je u drugom tromjesečju za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok je uvoz usluga i roba porastao istodobno za 6,7 posto.

Rastao je i izvoz, ali s obzirom na dosta visoku bazu, nešto manje, podsjetio je premijer, poručujući kako su potrebni veći napori za povećanje industrijske proizvodnje.

Uočen je i vrlo visok rast uvoza, što je jedna od temeljnih razloga rasta od 2,4 posto, rekao je Plenković, napominjući kako kod izvoza treba imati u vidu i činjenicu da su usporile ekonomije nekih naših vanjsko trgovinskih partnera.

No, to treba biti poticaj da nastavimo s politikom kakvu sada vodimo, koja je odgovorna i omogućit će daljnji gospodarskih rast, istaknuo je premijer.

Podsjetio je pritom da je u mandatu ove Vlade prosječna plaća porasla za 800 kuna, da je prosječna plaća u gradu Zagrebu oko 1.000 eura, da su indeksacijom mirovine ukupno porasle za oko 12 posto, da je proračunskom disciplinom ostvaren proračunski višak, unatoč isplatama državnih jamstava za brodogradilište Uljanik, da je Ministarstvo financija ovaj tjedan po prvi put izdalo trezorske zapise od 32 milijuna eura uz negativnu kamatnu stopu od 0,05 posto, itd.

"To je sve potvrda da je naš makroekonomski okvir dobar i povoljan, da moramo nastaviti s fiskalnom konsolidacijom, odgovornim raspolaganjem novcima poreznih obveznika i ulaganjem u rast i razvoj", istaknuo je premijer.

Četiri tvrtke dobit će dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu

Hrvatska je Vlada u četvrtak odlučila da će dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika za šest istražnih prostora na kopnu dobiti - Ina i Crodux Derivati Dva, i to svaka za po dva istražna prostora, a za po jedan prostor Vermilion Zagreb Exploration i mađarska tvrtka Aspect Croatia.

Vlada je odlukom od 31. listopada prošle godine pokrenula postupak nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu za sedam istražnih prostora, koji se prostiru na dijelu zapadne Slavonije, središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Nadmetanje je zatvoreno krajem lipnja ove godine, a ponude su dostavile četiri tvrtke za ukupno šest istražnih prostora, dok nijedna ponuda nije pristigla za prostor Sjeverozapadna Hrvatska-05.

Prema današnjoj odluci Vlade za dva istražna polja - sjeverozapadna Hrvatska-01(SZH-01) i Drava-03 (DR-03) izabrana je ponuda Ine.

Na natječaju su bila i četiri istražna prostora Sava, a kao najbolji ponuditelji za te prostore izabrani su Crodux Derivati Dva za prostore SA-11 i SA-12, ponuda kanadske tvrtke Vermilion odnosno tvrtke Vermilion Zagreb Exploaration za prostor SA-07, a mađarske tvrtke Aspect Croatia za prostor SA-06.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da je ovaj natječaj tako dobro prošao, ustvrdivši kako je riječ o ponudama koje pretpostavljaju 25 bušotina u dvije faze, uz vrlo velike vrijednosti radova.

"Ovo je zapravo najveća kampanja koja će biti pokrenuta po pitanju istraživanja i eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj u posljednjih 20-ak godina, čime smo se kroz ovaj natječaj Agencije za ugljikovodike jasno odredili ka zanavljanju proizvodnje u Hrvatskoj", naglasio je Ćorić.

Vjeruje da će i natječaji koji su u tijeku uroditi interesom i u konačnici zanavljanjem proizvodnje u Hrvatskoj.

"Ovo su važne odluke i dobro je da je to najveća kampanja ovoga tipa nakon dugo vremena", poručio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:10