Uljanikovci na ulicama Pule

Radnici Uljanika župana Flega zalili pivom i gađali kikirikijem, za krah tvrtke krive IDS

Prosvjed se i dalje nastavlja ulicama Pule, zasad bez povoda za intervenciju policije
Valter Flego i radnici Uljanika na ulicama Pule
 Danijel Bartolić / Hanza Media

Treći dan općeg štrajka u Uljaniku protječe u znaku do sada najmasovnijeg prosvjeda ulicama Pule u kojem sudjeluje nekoliko tisuća građana, radnika Uljanika i Puljana koji su pokazali solidarnost s njima.

U 9 sati prosvjedna povorka krenula je od uprave Uljanika na gradskoj rivi prema Forumu i uredu gradonačelnika Pule Borisa Miletića, da bi potom došli do sjedišta istarske županije gdje se prosvjednicima obratio župan Valter Flego. No, obraćanje župana Flege nije završilo na, za njega, najbolji način. Prosvjednici su Flega počeli polijevati vodom, pivom, gađati kikirikijem i drugim sitnim predmetima. Situacija je bila na rubu incidenta, a štrajkaši su vikali "IDS lopovi".

Za razliku od prethodnih dana, trećeg dana prosvjeda Uljanikovci i građani koji su se solidarizirali s njima ne traže ni smjenu uprave, niti su prozivali vladu, već ovaj put krivnju za nedaće u brodogradilištu svaljuju na Istarski demokratski sabor koji je na vlasti u Puli i u županiji.

Prosvjed se i dalje nastavlja na ulicama Pule, za sada nije bilo većih incidenata zbog kojih je morala intervenirati policija. Skup je prijavljen policiji, čiji su službenici na licu mjesta. Od jučer su se, inače, prosvjedu priključili i sindikati Uljanik Grupe. No, kako piše Glas Istre, jedan od radnika verbalno je napao sindikaliste, rekao im je da su isti kao Uprava i bacio je člansku iskaznicu.

Isti portal javlja i kako su štrajkaši tijekom šetnje od Foruma do brodogradilišta pjevali pjesmu "Lijepa li si" Marka Perkovića Thompsona. Njemu je, podsjetimo, prije nekoliko godina zabranjeno nastupanje u Areni.

Na društvenim mrežama su pak počeli pozivi na pomoć radnicima i njihovim obiteljima, konkretno za kupovinu školskog pribora i knjiga.

Sve napetija je situacija i u riječkom brodogradilištu 3. maj, koji je dio Uljanik Grupe i čiji radnici također štrajkaju već treći dan u nizu. Radnicima se jutros obratio direktor Maksimilijan Percan, ali je cijelo vrijeme svojeg govora prekidan žestokim zvižducima okupljenih, piše Novi list.

Zahvalio se na strpljenju i poručio kako neće napustiti radnike dok god se ne nađe rješenje. No ništa od onoga što je rekao nije baš najbolje primljeno.

- Ponos mi je biti vaš direktor - rekao je Percan i potvrdio da će ići zajedno s njima na prosvjed u Zagreb.

Radnici su pred zgradom pripremili simboličku instalaciju u obliku vješala s užetom, a istaknuli su i transparent "Uprava, vrati 500 milijuna, da barem 3. maj preživi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:53