Prve prognoze

Privatni iznajmljivači mogu računati na oko 30 posto lanjskog prometa

Obiteljski smještaj stoji dobro jer imamo izuzetno puno lojalnih gostiju, istaknuo je Nedo Pinezić
Ilustracija
 Tom Dubravec / Hanza Media

Turistički promet privatnih iznajmljivača, sudeći prema trenutačnom stanju rezervacija, ove bi sezone mogao biti na razini 30 posto prošlogodišnjeg prometa.

Kako je prognozirao Nedo Pinezić, vlasnik tvrtke za konzalting u turizmu Quanarius i pružatelj usluga smještaja u domaćinstvu u Malinskoj, oporavak turizma počet će tek iduće godine i bit će dugotrajan.

- Obiteljski smještaj stoji dobro jer imamo izuzetno puno lojalnih gostiju. Ima i novih upita, rezervacija i najava, a dosta ih je stiglo iz Italije. Volja za putovanjem nije splasnula - rekao je stručnjak za obiteljski turizam u emisiji “TNT” televizije N1.

Radnicima u turizmu, dodao je, jako bi pomoglo svrstavanje europskih regija u crvene i zelene zone, a važno je i da turisti točno znaju koji se protokol mora poštivati prilikom posjeta nekoj zemlji. Upute i preporuke, kaže, nikad nisu dovoljno jasne.

- Dobivamo na desetke mailova istog sadržaja. Tutoriali na YouTubeu bili bi od velike koristi, da se slikovito prikaže kako pripremiti smještaj i raspremiti nakon odlaska. Ima puno nepoznanica - istaknuo je.

Moramo, kaže, biti spremni i za situaciju da turist oboli, moramo imati jasan protokol postupanja i saniranja moguće štete.

- Sjetimo se hotela i kruzera kad su svi bili u karanteni zbog nekoliko zaraženih. Nisam potpuno siguran da smo svjesni takve mogućnosti. Kod takvog gosta dolazi posebna medicinska ekipa, treba ga izvesti, slika će biti vidljiva i prenositi se društvenim mrežama. Takav incident će nas vratiti na početak priče, u negativnu zonu. Formalno su svi turisti pokriveni policom osiguranja. Ako nam je turizam važan, a jest, o takvim pitanjima moramo otvoreno razgovarati. Ljudi žele znati što ih očekuje - zaključio je Nedo Pinezić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:44