Prve prognoze

Privatni iznajmljivači mogu računati na oko 30 posto lanjskog prometa

Obiteljski smještaj stoji dobro jer imamo izuzetno puno lojalnih gostiju, istaknuo je Nedo Pinezić
Piše: Novac.hrObjavljeno: 25. svibanj 2020. 18:31

Turistički promet privatnih iznajmljivača, sudeći prema trenutačnom stanju rezervacija, ove bi sezone mogao biti na razini 30 posto prošlogodišnjeg prometa.

Kako je prognozirao Nedo Pinezić, vlasnik tvrtke za konzalting u turizmu Quanarius i pružatelj usluga smještaja u domaćinstvu u Malinskoj, oporavak turizma počet će tek iduće godine i bit će dugotrajan.

- Obiteljski smještaj stoji dobro jer imamo izuzetno puno lojalnih gostiju. Ima i novih upita, rezervacija i najava, a dosta ih je stiglo iz Italije. Volja za putovanjem nije splasnula - rekao je stručnjak za obiteljski turizam u emisiji “TNT” televizije N1.

Radnicima u turizmu, dodao je, jako bi pomoglo svrstavanje europskih regija u crvene i zelene zone, a važno je i da turisti točno znaju koji se protokol mora poštivati prilikom posjeta nekoj zemlji. Upute i preporuke, kaže, nikad nisu dovoljno jasne.

- Dobivamo na desetke mailova istog sadržaja. Tutoriali na YouTubeu bili bi od velike koristi, da se slikovito prikaže kako pripremiti smještaj i raspremiti nakon odlaska. Ima puno nepoznanica - istaknuo je.

Moramo, kaže, biti spremni i za situaciju da turist oboli, moramo imati jasan protokol postupanja i saniranja moguće štete.

- Sjetimo se hotela i kruzera kad su svi bili u karanteni zbog nekoliko zaraženih. Nisam potpuno siguran da smo svjesni takve mogućnosti. Kod takvog gosta dolazi posebna medicinska ekipa, treba ga izvesti, slika će biti vidljiva i prenositi se društvenim mrežama. Takav incident će nas vratiti na početak priče, u negativnu zonu. Formalno su svi turisti pokriveni policom osiguranja. Ako nam je turizam važan, a jest, o takvim pitanjima moramo otvoreno razgovarati. Ljudi žele znati što ih očekuje - zaključio je Nedo Pinezić.

Linker
06. listopad 2020 12:25