Pozvani na red

Pritisak na Airbnb: 'Potrošači moraju unaprijed dobiti jasan cjenik, a moći će i tužiti'

Airbnb postaje transparentniji, Europska komisija ih pozvala na nužne izmjene uvjeta korištenja
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Zbog pritiska EU, Airbnb, online posrednik za kratkoročno iznajmljivanje smještaja, obvezao se na izmjene uvjeta korištenja i jasnije prikazivanje cijena, pa će do kraja ove godine sve te izmjene morati uvesti u sve jezične verzije svojih internetskih stranica, objavili su iz Europske komisije.

Prava na internetu

- Internetski su akteri revolucionarno izmijenili način na koji putujemo, nalazimo smještaj i provodimo godišnji odmor. No, oni moraju u potpunosti poštovati pravila i preuzeti odgovornost. Potrošači u EU imaju svoja prava, pa i na internetu. Drago mi je što je Airbnb spreman uvesti neophodne izmjene kako bi osigurao potpunu transparentnost i pobrinuo se da potrošači znaju što plaćaju - poručila je Věra Jourová, europska povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova.

Prema priopćenju Europske komisije, Airbnb se obvezao da će prikazati ukupnu cijenu rezervacije, što uključuje i dodatne naknade, poput onih za razne usluge i čišćenje. U slučajevima kad nije moguće unaprijed izračunati konačnu cijenu, obvezao se da će jasno obavijestiti potrošača kako će možda morati platiti dodatne naknade. K tome, Airbnb se obvezao i jasno navesti nudi li smještaj privatni ili poslovni domaćin, s obzirom na to da u ta dva slučaja vrijede i različita pravila o zaštiti potrošača.

Konačna verzija

Potrošačima će, s druge strane, biti jasno da mogu upotrijebiti sva pravna sredstva koja su im na raspolaganju, što se posebno odnosi na mogućnost tužbi protiv domaćina ako im je nanesena ikakva šteta.

Europska komisija i tijela EU za zaštitu potrošača u srpnju su pozvali Airbnb na neophodne izmjene uvjeta korištenja i jasnije prikazivanje cijena. Airbnb bi konačnu verziju svojih prijedloga i uvođenje promjena u sve jezične verzije u EU i Europskom gospodarskom prostoru (EGP), u kojem se, osim EU, nalaze još i Island, Lihtenštajn i Norveška, trebao dostaviti do kraja prosinca. Ako to ne učini, tijela za zaštitu potrošača mogla bi reagirati, upozoravaju u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:26