Radničko dioničarstvo

Novi model poslovanja Atlantic Grupe: Tedeschi će radnicima ponuditi dionice

Uključivanje radnika u vlasništvo potiče razvoj, ali problem su izmjene poreza na dohodak
Zgrada Atlantic Grupe i Emil Tedeschi
 Goran Mehkek / Neja Markičević / Hanz Media

“Atlantic Grupa razmišlja o realizaciji programa radničkog dioničarstva, ESOP-a, ali bojimo se da Ministarstvo financija predloženim izmjenama poreza na dohodak propušta važnu priliku za jače stimuliranje tog modela. Zbog toga ćemo možda morati odustati od takvog plana”, rekao nam je u ponedjeljak Neven Vranković, član uprave Atlantic Grupe.

Pritom je naglasio da je “dodjela dionica, kao i organizirano radničko dioničarstvo, u poslovnoj praksi zamišljena kao instrument poticanja razvoja poslovanja kompanija uključivanjem radnika u vlasništvo kompanije”.

“Posljedično radnici počinju sudjelovati i u vlasničkom poduzetničkom riziku poslovanja kompanije, što je uloga dijametralno različita od samog radnog odnosa. Samim time i teret oporezivanja dodjele dionica treba biti manji, to jest, razmjeran sadržanom riziku nasuprot oporezivanju plaće kao naknade za obavljeni rad koji nije povezan s takvim rizikom”, istaknuo je član uprave Atlantic Grupe.

Korak unatrag

On nam je kazao da unatoč vječnoj proklamaciji o poticanju radničkog dioničarstva nova porezna reforma ne predstavlja korak naprijed, a možda predstavlja ozbiljan korak unatrag. Naime, ističe Vranković, prijedlogom izmjena Zakona o porezu na dohodak, između ostalog, podiže se stopa poreza na dohodak od kapitala temeljem dodjele ili opcijske kupnje dionica s 24 posto na 36 posto i time se faktički izjednačava s oporezivanjem plaće. “Izjednačavanjem oporezivanja dodjele/opcijske kupnje dionica s oporezivanjem plaće u potpunosti se ruši smisao ovog posebnog oblika motiviranja radnika i time ograničava toliko potreban razvoj poduzetništva po svjetskim standardima u Hrvatskoj.

Ustvari, ovaj poseban oblik nagrađivanja i zadržavanja zaposlenika koji pripada najboljoj svjetskoj praksi upravljanja talentima time postaje potpuno suvišan u poreznom zakonodavstvu.

Isto čudi s obzirom na to da je prema riječima zakonodavca osnovna misao i cilj porezne reforme motiviranje i zadržavanje mladih profesionalaca u našoj zemlji”, naglašava Vranković.

Menadžerske opcije

Na naše pitanje odnosi li se njegova kritika samo na “menadžerske opcije”, odnosno samo na “talente”, ponovio je da u Atlantic Grupi namjeravaju napraviti pravi ESOP program i da bi bilo šteta da se, uz namjeru uređivanja nekih drugih aspekata uz ovom području, destimulira organizirano radničko dioničarstvo. Ministar financija Zdravko Marić nam je, pak, kazao da je točno da se povećava porez na dohodak s 24 na 36 posto, ali da se istovremeno ukidaju doprinosi, pa se to oporezivanje izjednačava za sve, odnosno oporezuje se kao dohodak od kapitala, a ne kao porez na plaću. “Jedino će biti skuplje za članove uprave koji su to po funkciji, a nisu u radnom odnosu, za sve ostale će biti jeftinije”, rekao nam je Marić.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever otkrio nam je da se, po tumačenju sindikalnih poreznih stručnjaka, promjene koje smjeraju jačem oporezivanju odnose samo na nagrade ili bonuse koje uprava daje iz dobiti na kraju godine.

Oporezivanje

“Iskustvo pokazuje da radnici dobiju jako malo dionica kao bonus ili nagradu, a najviše takve nagrade idu menadžerima. Dakle, za nas sindikate to nije nekakav veliki problem, jer se to ne odnosi na veći ESOP program”, smatra Sever.

Međutim, Neven Vranković iz Uprave Atlantica ističe da to nije točno tumačenje, jer se te promjene odnose i na ESOP program i da su u stalnom kontaktu s ministarstvom kako bi pokušali riješiti taj problem, pa i na način da se razlikuje oporezivanje organiziranog radničkog dioničarstva od ostalih opcija za menadžere.

Zdrava ekonomija

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić također kritički gleda na ove promjene.

“Podizanje stope poreza na dohodak od kapitala temeljem dodjele ili opcijske kupnje dionica s 24 posto na 36 posto HUP ne podržava i ne vidimo na koji način ovakav prijedlog može pridonijeti stvaranju zdrave tržišne ekonomije koja je ionako na niskom nivou u RH, a posebno u segmentu upravljanja i korištenja dionica kao nagrade/poticanja radnika. Smatramo da se jedino kroz porezno rasterećenje radnike, ali i poslodavce može motivirati na ostanak u zemlji te da je ono nužno za poticanje konkurentnosti našeg gospodarstva, što smo već više puta istaknuli i što očekujemo da će i ova Vlada prepoznati u svojim finalnim prijedlozima ovih reformskih mjera”, kazao nam je Majetić.

Europska federacija radničkog dioničarstva u posljednjoj je analizi navela da se u 2018. čak u 20 država EU provode zakonske promjene kojima se favorizira radničko dioničarstvo.

Prema toj analizi, radničko dioničarstvo bilo je u porastu do 2009., potom od 2009. do 2013. pada broj poduzeća u kojima se provode takvi projekti, da bi od 2014. njihov broj ponovno počeo rasti. Nove studije proračunskih troškova i koristi poreznih olakšica za ESOP programe u SAD-u su pokazale da su izravni troškovi u 2015. iznosili dvije milijarde dolara, ali da su koristi bile na razini od 17 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:43