Daljnji pad

Njemačka industrijska proizvodnja u prosincu zabilježila najveći pad od recesije 2009.

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.2.2020. u 12:29

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.2.2020. u 12:29

German Chancellor Angela Merkel talks with an employee as she visits Volkswagen's car factory in Zwickau, eastern Germany, on November 4, 2019 on the occasion of the start of the production of the new Volkswagen electric car, the ID.3 model. - (Photo by RONNY HARTMANN / AFP)
RONNY HARTMANN / AFP

Angela Merkel u Volkswagen tvornici

Njemačka industrijska proizvodnja zabilježila je u prosincu najveći pad od recesijske 2009. godine, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci.

U prosincu 2019. industrijska proizvodnja potonula je 3,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima porasla 1,2 posto, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva i energetike. Pad u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu najveći je od siječnja 2009. godine.

Najviše je na kraju godine smanjena proizvodnja u građevinskom sektoru, za 8,7 posto, a značajan je pad zabilježen i u prerađivačkoj industriji, za 2,9 posto. Podatak o padu proizvodnje nadovezao se na jučer objavljeno izvješće ministarstva prema kojem su nove industrijske narudžbe u prosincu također potonule, za 2,1 posto u odnosu na studeni kada su smanjene 0,8 posto.

Najviše je potonula potražnja iz eurozone, za čak 13,9 posto na mjesečnoj razini, dok je domaća potražnja porasla 1,4 posto.

"Slabljenje proizvodnje i novih narudžbi u posljednje vrijeme navodi na zaključak da slaba konjunktura u industriji još nije prevladana", zaključuju u ministarstvu.

Ističu ipak da je pad proizvodnje u prosincu dobrim dijelom rezultat većeg broja neradnih dana zbog produljenih praznika.

"Poboljšano raspoloženje poslovnih čelnika sugerira da će se stanje u industriji u idućim mjesecima donekle poboljšati", dodaju.

Izvozno orijentirani njemački proizvođači već dulje vrijeme imaju problema zbog usporene inozemne potražnje, ali i neizvjesnosti povezane s trgovinskim sporovima i odlukom Britanije da napusti Europsku uniju. Odvojeno objavljeni podaci državnog zavoda za statistiku pokazali su danas da je sezonski prilagođen izvoz u prosincu gotovo stagnirao u odnosu na prethodni mjesec dok je uvoz pao 0,7 posto.

Ekonomski institut Ifo priopćio je jučer da se njemačko gospodarstvo suočava s novom prijetnjom - koronavirusom. Njemačka je u trećem tromjesečju 2019. za dlaku izbjegla recesiju a u cijeloj prošloj godini porasla je samo 0,6 posto, najslabije od 2013. godine. Podaci za četvrto tromjesečje bit će objavljeni sljedećeg petka.