Daljnji pad

Njemačka industrijska proizvodnja u prosincu zabilježila najveći pad od recesije 2009.

U prosincu 2019. industrijska proizvodnja potonula je 3,5 posto u odnosu na prethodni mjesec
Angela Merkel u Volkswagen tvornici
 RONNY HARTMANN / AFP

Njemačka industrijska proizvodnja zabilježila je u prosincu najveći pad od recesijske 2009. godine, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci.

U prosincu 2019. industrijska proizvodnja potonula je 3,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima porasla 1,2 posto, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva i energetike. Pad u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu najveći je od siječnja 2009. godine.

Najviše je na kraju godine smanjena proizvodnja u građevinskom sektoru, za 8,7 posto, a značajan je pad zabilježen i u prerađivačkoj industriji, za 2,9 posto. Podatak o padu proizvodnje nadovezao se na jučer objavljeno izvješće ministarstva prema kojem su nove industrijske narudžbe u prosincu također potonule, za 2,1 posto u odnosu na studeni kada su smanjene 0,8 posto.

Najviše je potonula potražnja iz eurozone, za čak 13,9 posto na mjesečnoj razini, dok je domaća potražnja porasla 1,4 posto.

"Slabljenje proizvodnje i novih narudžbi u posljednje vrijeme navodi na zaključak da slaba konjunktura u industriji još nije prevladana", zaključuju u ministarstvu.

Ističu ipak da je pad proizvodnje u prosincu dobrim dijelom rezultat većeg broja neradnih dana zbog produljenih praznika.

"Poboljšano raspoloženje poslovnih čelnika sugerira da će se stanje u industriji u idućim mjesecima donekle poboljšati", dodaju.

Izvozno orijentirani njemački proizvođači već dulje vrijeme imaju problema zbog usporene inozemne potražnje, ali i neizvjesnosti povezane s trgovinskim sporovima i odlukom Britanije da napusti Europsku uniju. Odvojeno objavljeni podaci državnog zavoda za statistiku pokazali su danas da je sezonski prilagođen izvoz u prosincu gotovo stagnirao u odnosu na prethodni mjesec dok je uvoz pao 0,7 posto.

Ekonomski institut Ifo priopćio je jučer da se njemačko gospodarstvo suočava s novom prijetnjom - koronavirusom. Njemačka je u trećem tromjesečju 2019. za dlaku izbjegla recesiju a u cijeloj prošloj godini porasla je samo 0,6 posto, najslabije od 2013. godine. Podaci za četvrto tromjesečje bit će objavljeni sljedećeg petka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:52