Pripreme u tijeku

Kvarner spreman za goste i otvaranje granica: Otvoreno 39 hotela i 11 kampova

U ovom trenutku jedna od najjačih prednosti Hrvatske je blizina, odnosno mogućnost dolaska gostiju osobnim automobilima
Opatija, šetnica uz more
 Tea Cimas / CROPIX

Na Kvarneru je u svibnju bilo ukupno otvoreno 39 hotela i 11 kampova. Prema najavama s terena, u lipnju će se otvoriti veći broj smještajnih objekata, no treba voditi računa da najave otvorenja smještajnih objekata uvelike ovise i o daljnjem otvaranju granica te ukidanju zabrane putovanja.

Zahvaljujući tome da je Hrvatska u vrhu europskih zemalja koje su svoju epidemiološku situaciju držale pod vrlo dobrom kontrolom i na taj način sačuvale zdravstvenu sliku zemlje, pristupilo se planskom otvaranju granica i samim time djelomično omogućio početak ljetne turističke sezone.

- Turistička zajednica Kvarnera od samih početaka pandemije održava stalnu komunikaciju s domaćim i stranim turističkim novinarima, bloggerima i agentima. Glavna poruka nam je #VisitKvarnerTomorrow, koju koristimo zajednički sa našim lokalnim turističkim zajednicama s područja Kvarnera. U kontaktu smo i s Predstavništvima Hrvatske turističke zajednice kako bi pravovremeno reagirali i što prije ponovno mogli realizirati studijska putovanja novinara. Turistička zajednica Kvarnera svake godine do sada organizirala je gotovo 500 studijskih putovanja, koja su rezultirale brojnim vrijednim objavama u najjačim turističkim medijima. Velik interes stranih turističkih novinara dolazi nam i putem platforme TravMedia.com, najveće svjetske press mreže za turistički sektor, na kojoj kroz naše redovite objave održavamo kontakte s novinarima, „influencerima“, medijskim profesionalcima, PR-agencijama i ostalim predstavnicima turističke industrije - istaknula je direktorica Irena Peršić Živadinov.

Važno je da se na razini EU što prije dogovori jedinstveno postupanje kod dolaska gostiju i njihovo vraćanje u matične države, napominje. U ovom trenutku jedna od najjačih prednosti Hrvatske je blizina, odnosno mogućnost dolaska gostiju osobnim automobilima. Regija Kvarner prvenstveno gostima iz Slovenije, Austrije i Mađarske, prva je na listi kao destinacija za kraći vikend odmor, uzme li se u obzir da je veliki broj stanovnika tih zemalja bio primoran koristiti svoj godišnji odmor dok je pandemija bila na vrhuncu.

- Ta mogućnost nesmetanog i brzog prelaska granice, te uvjeti povratka u matičnu zemlju, jako će utjecati na konačne rezultate ljetne turističke sezone. Prema očekivanjima turističkog gospodarstva, tijekom glavne ljetne “špice” sezone ove godine mogli bi ostvariti oko 30% lanjskog turističkog prometa u ljetnim mjesecima. Prema informacijama s terena i partnera s naših glavnih inozemnih tržišta, rezervacije za glavnu sezonu nisu otkazane, a interes i namjere za dolaskom gostiju na Kvarner tijekom ljeta i dalje stoje - pojašnjava direktorica dr.sc. Peršić Živadinov.

Iako je Kvarner u turističku 2020. godinu krenuo s odličnim brojkama - tijekom siječnja i veljače ostvareno je 16 posto više noćenja i 16 posto više dolazaka, a višegodišnje statističke analize potvrđivale su stalan i stabilan rast, proglašenjem pandemije i zatvaranjem granica, sve je privremeno stalo. Relaksacijom mjera u prvih 10-ak dana mjeseca svibnja ostvareno je 14.000 noćenja, dok je u narednih 10-ak dana ostvareno novih 43.000 noćenja

- Važno nam je popuštanje mjera i odluka o relaksaciji uvjeta prelaska granica iz Austrije i Njemačke, s obzirom da gosti iz Austrije imaju udjel od 15%, a gosti iz Njemačke udjel od čak 30% u svim ukupnim ostvarenim noćenjima na Kvarneru. U tom smislu pozitivni su i rezultati ankete provedene u Njemačkoj koja je pokazala da Hrvatska i dalje ostaje u vrhu najtraženijih destinacija, te se očekuje kako će u ovoj godini njemački gosti ostvariti najmanji pad dolazaka, i to 20%, usporedimo li se s ostale tri zemlje Mediterana (Italija, Grčka i Turska) - rekla je dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:01