Strpljivost ulagača

Kako kriza utječe na kratkoročan, a kako na dugoročan prinos investicije?

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

29.4.2020. u 16:13

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

29.4.2020. u 16:13

Stock broker analyzing the performance of a company stock on the internet.
Cultura Creative via AFP

Ilustracija

Socijalno distanciranje i preporuka ostanka kod kuće zbog pandemije virusa, utjecala je negativno na domaća i globalna ekonomska kretanja.

Najave usporavanja širenja zaraze i povratka ljudi na posao pozitivno utječu na kretanje financijskih tržišta.  Međutim, trenutna situacija svakako je vrlo neizvjesna budući da se očekuje drastičan pad zarada kompanija, povećanje stope nezaposlenosti, a za neke djelatnosti poput turizma, usluga, trgovine, prometa i naftne industrije može se sa sigurnošću tvrditi da će posljedice biti vrlo negativne. Za sada se s krizom najuspješnije suočavaju online trgovine te tehnološke kompanije koje pružaju usluge online poslovanja i online zabave.

Možda najveći poremećaj trenutno se događa u industriji nafte. Smanjenje globalne potražnje za naftom i naftnim derivatima za oko 30%, uzrokovalo je drastično smanjenje cijene nafte i naftnih derivata. Pozitivno je s jedne strane što će pad cijena nafte smanjiti troškove kućanstava i kompanija kojima trošak nafte ima visok udio u ukupnim troškovima poslovanja. S druge strane, proizvođači nafte bilježe visoke gubitke, a mnogi će i bankrotirati. Pad potražnje doveo je do gomilanja zaliha nafte pa zbog prepunih naftovoda i rezervoara rafinerija, proizvođači smanjuju broj aktivnih bušotina i bilježe visoke gubitke jer naftu jednostavno ne mogu prodati. Također, različita tehnologija proizvodnje zahtjeva različitu visinu cijenu nafte da bi bila rentabilna. Najviše su niskom cijenom pogođeni proizvođači iz SAD-a budući da frakturiranje nafte iz škriljevaca zahtjeva visoka ulaganja u tehnologiju i proizvodnju pa za održivost proizvodnje trebaju cijenu nafte od minimalno 40 dolara po barelu. Nadalje, pojedine zemlje proizvođači nafte imaju visok udio prihoda od nafte u proračunima pa također trpe posljedice trenutnog cjenovnog šoka.

Utjecaj krize na dugoročan prinos investicije nije presudan. Ako ne reagiramo na negativne vijesti emocionalno i ishitreno, strpljivost će se pokazati kao najvažnija karakteristika pojedinog ulagača. Velika je vjerojatnost da će proizvodnjom cjepiva uslijediti period oporavka ekonomije, smanjenje nezaposlenosti i daljnjeg tehnološkog napretka. Trenutna kriza, ako se iz nje izvuku pouke, može pozitivno utjecati na unaprjeđenje zdravstvenih sustava zemalja i podići svijest o ranjivosti ekonomije na eventualne nove epidemije u budućnosti. Uglavnom ako ste investitor na kratke staze, tada je zbilja jako teško odrediti smjer kretanja tržišta gotovo svih sastavnica investicijskog portfelja, jer je neizvjesnost još uvijek velika i nemoguće ju je precizno ukalkulirati u procjene rizika. Ako ste dugoročni investitor, onda će u najvećem broju slučajeva ova kriza vjerojatno biti označena jednogodišnjim padom na vašem grafu, ali će već nakon toga krivulja krenuti standardno prema gore izravnavajući ovogodišnji gubitak.