Strpljivost ulagača

Kako kriza utječe na kratkoročan, a kako na dugoročan prinos investicije?

Velika je vjerojatnost da će proizvodnjom cjepiva uslijediti period oporavka ekonomije KAKO KRIZA UTJEČE NA KRATKOROČAN, A KAKO NA DUGOROČAN PRINOS INVESTICIJE? Ako ne reagiramo na negativne vijesti emocionalno i ishitreno, strpljivost će se pokazati kao najvažnija karakteristika pojedinog ulagača
Ilustracija
 Cultura Creative via AFP

Socijalno distanciranje i preporuka ostanka kod kuće zbog pandemije virusa, utjecala je negativno na domaća i globalna ekonomska kretanja.

Najave usporavanja širenja zaraze i povratka ljudi na posao pozitivno utječu na kretanje financijskih tržišta. Međutim, trenutna situacija svakako je vrlo neizvjesna budući da se očekuje drastičan pad zarada kompanija, povećanje stope nezaposlenosti, a za neke djelatnosti poput turizma, usluga, trgovine, prometa i naftne industrije može se sa sigurnošću tvrditi da će posljedice biti vrlo negativne. Za sada se s krizom najuspješnije suočavaju online trgovine te tehnološke kompanije koje pružaju usluge online poslovanja i online zabave.

Možda najveći poremećaj trenutno se događa u industriji nafte. Smanjenje globalne potražnje za naftom i naftnim derivatima za oko 30%, uzrokovalo je drastično smanjenje cijene nafte i naftnih derivata. Pozitivno je s jedne strane što će pad cijena nafte smanjiti troškove kućanstava i kompanija kojima trošak nafte ima visok udio u ukupnim troškovima poslovanja. S druge strane, proizvođači nafte bilježe visoke gubitke, a mnogi će i bankrotirati. Pad potražnje doveo je do gomilanja zaliha nafte pa zbog prepunih naftovoda i rezervoara rafinerija, proizvođači smanjuju broj aktivnih bušotina i bilježe visoke gubitke jer naftu jednostavno ne mogu prodati. Također, različita tehnologija proizvodnje zahtjeva različitu visinu cijenu nafte da bi bila rentabilna. Najviše su niskom cijenom pogođeni proizvođači iz SAD-a budući da frakturiranje nafte iz škriljevaca zahtjeva visoka ulaganja u tehnologiju i proizvodnju pa za održivost proizvodnje trebaju cijenu nafte od minimalno 40 dolara po barelu. Nadalje, pojedine zemlje proizvođači nafte imaju visok udio prihoda od nafte u proračunima pa također trpe posljedice trenutnog cjenovnog šoka.

Utjecaj krize na dugoročan prinos investicije nije presudan. Ako ne reagiramo na negativne vijesti emocionalno i ishitreno, strpljivost će se pokazati kao najvažnija karakteristika pojedinog ulagača. Velika je vjerojatnost da će proizvodnjom cjepiva uslijediti period oporavka ekonomije, smanjenje nezaposlenosti i daljnjeg tehnološkog napretka. Trenutna kriza, ako se iz nje izvuku pouke, može pozitivno utjecati na unaprjeđenje zdravstvenih sustava zemalja i podići svijest o ranjivosti ekonomije na eventualne nove epidemije u budućnosti. Uglavnom ako ste investitor na kratke staze, tada je zbilja jako teško odrediti smjer kretanja tržišta gotovo svih sastavnica investicijskog portfelja, jer je neizvjesnost još uvijek velika i nemoguće ju je precizno ukalkulirati u procjene rizika. Ako ste dugoročni investitor, onda će u najvećem broju slučajeva ova kriza vjerojatno biti označena jednogodišnjim padom na vašem grafu, ali će već nakon toga krivulja krenuti standardno prema gore izravnavajući ovogodišnji gubitak.

Sadržaj omogućili

Raiffeisen mirovinski fondovi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 23:46