Blagdansko raspoloženje

Kako je avioprijevoznik zaposlenicima ukrao Božić, sindikati: 'To je šokantna pohlepa'

Od svojih zaposlenika traže da rade i na Božić, točnije volontiraju, jer im to neće biti plaćeno
Božićno raspoloženje na aerodromu u Sydneyju, ilustracija
 David Gray / REUTERS

Javnost i sindikati jučer su ostali šokirani nakon što je u javnost procurio e-mail kojim Qantas, australski avioprijevoznik, od svojih zaposlenika traži da rade i na Božić, točnije volontiraju jer im to neće biti plaćeno, piše The Guardian.

Iz spornog e-maila vidljivo je da aviokompanija poziva radnike da “prošire duh božićnog raspoloženja”, da “priskoče u pomoć za vrijeme najvećih blagdanskih gužvi”, tako da “pomognu s utovarom prtljage, kod check-ina i na recepciji”. Pravdaju se, također, da je to sve dio njihovog novog “volonterskog programa”, prenosi Guardian.

Sindikati su burno reagirali nazivajući taj potez “šokantnom korporativnom pohlepom” i “krađom dnevnica”.

- Qantas je u ovoj godini ostvario 1,6 milijardi dolara profita, svojim putnicima zaračunavaju posebne, skuplje blagdanske tarife, a sada imaju obraza od svojih radnika na minimalcu tražiti da rade na Božić besplatno – oštra je bila Natalie Lang, povjerenica australskog sindikata (ASU).

Glasnogovornik Qantasa, pak, odbacuje te optužbe, tvrdeći da sindikat pokušava lijepu priču prikazati negativnom.

- I više rangirane zaposlenike smo, također, pitali žele li pripomoći. Prilika je to za njih da provedu vrijeme s putnicima i bolje upoznaju osoblje aerodroma – poručili su iz aviokompanije dodajući da je svake godine za vrijeme blagdanskog vrhunca povećaju broj zaposlenika. Također, kažu, posao volontera je da dijele vodu i čokoladu te pomažu putnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:05