Pozitivni rezultati

EasyJet prevezao 88,5 milijuna putnika, godišnja neto dobit skočila za 17 posto

Ukupni broj putnika povećao se za 10,2 posto, na rekordnih 88,5 milijuna
EasyJet Airbus A319-100
 Paul Hanna / REUTERS

Britanski niskobudžetni avioprijevoznik EasyJet izvijestio je u utorak da mu je godišnja neto dobit poskočila gotovo za petinu zahvaljujući snažnim prihodima i rekordnom broju prevezenih putnika.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s rujnom dobit nakon oporezivanja porasla je 17 posto, na 385 milijuna funti (400 milijuna eura), pokazuje poslovno izvješće EasyJeta. Ukupni broj putnika povećao se za 10,2 posto, na rekordnih 88,5 milijuna.

Dobit prije oporezivanja poskočila je čak 41,4 posto na 578 milijuna funti. Prihodi su uvećani 17 posto, na 5,9 milijardi funti. U kompaniji ističu i da je gubitak na akviziciji berlinske zračne luke Tegel bio manji nego što su očekivali.

"EasyJet je ostvario izvrsne rezultate u poslovnoj godini", konstatirao je izvršni direktor Johan Lundgren, koju tu dužnost obavlja od prošlog prosinca.

"Naš financijski uspjeh i pojačana lojalnost kupaca pokazuju otpornost našeg poslovanja, temeljnu snagu našeg poslovnog modela i neusporedivo dobro iskustvo s kupcima", istaknuo je Lundgren.

U EasyJetu napominju da nastavljaju s pripremama za Brexit i da će obavljati letove u Europi preko tri odjela u Austriji, Velikoj Britaniji i Švicarskoj.

Izrazili su uvjerenje da će zadržati prava letenja unatoč turbulencijama u razgovorima o Brexitu.

"I Europska unija i Velika Britanija tvrde da im je cilj zadržati letove između EU-a i Velike Britanije bez obzira na ishod pregovora o Brexitu", naglasili su iz te zrakoplovne grupe.

"To EasyJetu ulijeva povjerenje da će prava letenja biti zadržana. Nastavljamo surađivati s europskim institucijama, državama članicama EU-a i Ujedinjenom Kraljevstvom kako bi se taj cilj ostvario", dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:24