Farmaceutski div u problemima

Johnson & Johnson mora platiti 8 mlrd. dolara odštete jer su muškarcu narasle grudi

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

9.10.2019. u 13:34

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

9.10.2019. u 13:34

Edward Norton, Meat Loaf
in Fight Club (1999) *Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 253975083, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill - Editorial Use Only*, Model Release: no, Credit line: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia
Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Ilustracija: Edward Norton i Meat Loaf u filmu Klub boraca (1999)

Sud u Pennsylvaniji odlučio je u utorak da američki farmaceutski div Johnson & Johnson mora platiti osam milijardi dolara odštete zbog toga što nije upozorio da njihov antipsihotik može dovesti do rasta grudi u muškaraca.

Nicholas Murray (26) tužio je Johnson & Johnson i njegovu podružnicu Janssen zbog toga što su mu se zbog uzimanja lijeka Risperdala povećale grudi. Tvrtka je u priopćenju ocijenila da je odšteta "daleko nesrazmjerna", s obzirom da je prvostupanjski sud dodijelio Murrayu 680.000 dolara.

"Kompanija je uvjerena da će presuda pasti", kažu u Johnsonu & Johnsonu i optužuju sud da obrani nije dopustio da iznese ključne dolaze.

Tvrtka je suočena s nizom tužbi u više američkih saveznih država jer nije na pravilan način upozorila na nuspojave Risperdala, koji se prepisuje oboljelima od šizofrenije i bipolarnog poremećaja.

Taj lijek, koji je Agencija za hranu i lijekove odobrila 1983., prošle je godine zaradio 737 milijuna dolara.