Moćno gospodarstvo

Jedna od najbogatijih zemalja svijeta tone, kao i cijene najskupljih svjetskih nekretnina

Kako stvari stoje, Singapur ide prema svojoj prvoj recesiji u posljednjih 20 godina
Poslovni centar u Singapuru
 Profimedia, Cultura RM

Budući da je koronavirus naštetio čak i moćnom gospodarstvu Singapura, cijene nekretnina i najmova konačno su pale i to najviše u posljednje tri godine. Preciznije, u protekla tri mjeseca one su, piše Bloomberg, pale za 1,2 posto.

Rezultat je to nemogućnosti prodaje nekretnina koja trenutno vlada diljem svijeta pa tako i na tržištu inače poznatom po jednim od najskupljih nekretnina i najmova na svijetu.

- Tržište nekretnina vjerojatno će ostati u blagom padu dokle god nezaposlenost ostane na niskim razinama i ljudi mogu plaćati kredite, a sve ovisi o trajanju pandemije – rekla je Christine Sun, šefica istraživačkog odjela u OrangeTee & Tie.

Situaciju bi dodatno trebala olakšati ponuda zamrzavanja otplata kredita najvećih singapurskih banaka. No, pitanje je hoće li to spasiti gospodarstvo te azijske države.

Kako stvari stoje, Singapur ide prema svojoj prvoj recesiji u posljednjih 20 godina. U posljednjem je kvartalu BDP pao 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je najveći pad od krizne 2009. No, u usporedbi s proteklim tromjesečjem, singapurski BDP potonuo je za visokih 10,6 posto.

- Singapur će vjerojatno doživjeti najveći pad ekonomije od svoje nezavisnosti – rekao je Heng Swee Keat, potpredsjednik Vlade te istočnoazijske države, nakon što su objavljene prognoze o padu BDP-a za četiri posto za 2020.

Kako piše BBC, budući da je Singapur jedna od prvih zemalja koja je objavila podatke o rastu, odnosno padu, gospodarstva za protekli kvartal, to nam daje tek naznaku štete koju će nova pandemija učiniti svjetskom gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:10