Loš period...

Japanski mirovinski fond zabilježio gubitak od 50 mlrd dolara zbog trgovinskih napetosti

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.7.2018. u 11:57

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.7.2018. u 11:57

Tokyo Skytree and general view of Tokyo,from Sunshine city,Ikebukuro,Toshima-Ku,Tokyo,Japan, Image: 217496286, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Tokio noću

Japanski državni mirovinski fond (GPIF) objavio je u petak da je u prvom tromjesečju na ulaganjima u inozemstvu zabilježio gubitak od 5.500 milijardi jena (50 milijardi dolara) zbog pada cijena dionica u Japanu i inozemstvu pod utjecajem zabrinutosti zbog američko-kineskih trgovinskih napetosti.

Gubitak u prvom ovogodišnjem tromjesečju četvrti je tromjesečni gubitak od listopada 2014. godine kada je najveći mirovinski fond u svijetu počeo usmjeravati veće iznose mirovinske štednje u kupnju dionica na račun ulaganja u obveznice.

Najslabiji su rezultat u razdoblju od siječnja do ožujka zabilježili na ulaganjima u inozemne dionice, iskazan u negativnom prinosu od 6,35 posto. Negativan su prinos ostvarili i na ulaganjima u japanske dionice, od 4,72 posto.

Japanski burzovni indeks Nikkei i američki indeks industrijskih kompanija Dow Jones Industrial Average pali su u prvom tromjesečju 8,7 odnosno 2,9 posto nakon što je američki predsjednik Donald Trump u ožujku potpisao memorandum o uvođenju carina na uvoz iz Kine u vrijednosti 60 milijardi dolara.

 

Dodatno je vrijednost inozemnih ulaganja japanskog mirovinskog fonda smanjio jači jen, koji je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ojačao prema dolaru 5,6 posto.

Na kraju ožujka GPIF je upravljao imovinom ukupne vrijednosti 156 tisuća milijardi jena.

Podaci pokazuju da su u prva tri ovogodišnja mjeseca uložili nešto više od četvrtine novca u japanske dionice, 27,5 posto u domaće obveznice, 23,88 posto u inozemne dionice a 14,77 posto u inozemne obveznice.

Preostalih 8,7 posto uloženo je u kratkoročnu imovinu, uglavnom gotovinu.

Prema izračunu Reutersa utemeljenom na rezultatima fonda, GPIF je u prvom tromjesečju kupio inozemne obveznice u neto vrijednosti 1.800 milijardi jena. Kupili su također inozemne obveznice u vrijednosti 230 milijardi jena, te japanske dionice u vrijednosti 70 milijardi jena.

Ujedno su neto smanjili vrijednost portfelja domaćih obveznica za 880 milijardi jena, izračunali su u Reutersu.