Oldtimerindex

Njemački oldtajmeri su prava investicijska prilika, naročito očuvani Porsche 911

Vlasnici dobro očuvanih Porschea 911 posebno su bili sretne ruke
Porsche 911 S iu 1965. godine
 Profimedia, imageBROKER

U ovo doba niskih kamata, bankari u Bavarskoj, srcu njemačke automobilske industrije, preporučuju ulagačima da u svoje portfelje uključe oldtajmere iz te regije, poput Porschea 911, piše Bloomberg.

Ekspert za takve automobile u Sudwstbank pojašnjava kako je to dobra investicija za sve one koji imaju više od milijun eura keša, te dodaje kako je nakon financijske krize 2008. godine potražnja za alternativnim ulagačkim mogućnostima znatno porasla. To se odnosi kako na skupocjene stare automobile tako i na umjetnička djela ili posebna vina.

Sudwestbank je čak kreirala i poseban indeks, Oldtimerindex (OTX), u koji su uključena vozila stara barem 30 godina koja su proizvedena u tvornicama na jugu Njemačke gdje banka ima sjedište. Tu su Audi, BMW, Daimler i Porsche. Vrijednost tog indeksa je, kako piše Bloomberg, učetverostručena od 2005. godine, kao od šale preskočivši 204-postotni rast glavnog njemačkog dioničkog indeksa DAX.

Oldtimerindex čini 20 automobila s najvećom vrijednošću. To, međutim, nije prvi automobilski indeks u Njemačkoj, samo je prvi koji se fokusira na oldtajmere iz Bavarske gdje su smješteni proizvođači luksuznih automobila. Kako se navodi, vlasnici Porschea 911 posebno su bili sretne ruke: vrijednost modela iz te serije je u razdoblju zadnjih 13 godina narasla skoro osam puta.

Naravno, pri kupovini treba biti pažljiv, upozoravaju stručnjaci na tržištu klasičnim, luksuznim automobilima jer ima krivotvorina, pogotovo otkad su cijene jako skočile. Primjerice, prevaranti rastave na dijelove jedan oldtajmer te potom, u kombinaciji s novim dijelovima, sastave dva “oldtajmera”.

Stručnjaci savjetuju da se investira samo u klasike kojima je minimalna vrijednost 100 tisuća eura. Za one ispod te cijene može se lako dogoditi da porezi, osiguranje, skladištenje i održavanje bude skuplje nego što je mogući povrat na investiciju. Također, preporučuje se investitorima da, kad strukturiraju svoj portfelj, oldtajmeri u njemu čine najviše 15 posto vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:05