Nacija radoholičara

Japanci razmišljaju o uvođenju slobodnog ponedjeljka ujutro kako bi ljudi radili kraće

"Sjajni ponedjeljci" trebali bi doći nakon "premium petka" koji baš i nije zaživio
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Japanska vlada zamolila je tvrtke i poslodavce da daju svojim zaposlenicima slobodno jutro svakog ponedjeljka kako bi poradili na balansu privatnog i poslovnog života, piše Guardian. Općepoznata je činjenica da japanski radnici previše rade i premalo se posvećuju osobnom životu.

“Sjajni ponedjeljci”, kako se naziva ideja vlasti trebali bi umanjiti očekivanja od japanskih radnika, no sve što se dosad pokušalo, poput skraćenog radnog vremena petkom, nikada nije upalilo.

Sjajni ponedjeljci nadovezuju se na “premium petke”, kada su zaposlenici dobili mogućnost sat ranije otići s posla i provesti vrijeme s obitelji, najbolje u šopingu kako bi popunili državnu blagajnu.

Prema ovoj ideji, prvi ponedjeljak u mjesecu zaposlenici mogu spavati duže i doći na posao tek popodne, a sve je testiralo jedno ministarstvo. Trećina zaposlenika mogla je doći na radno mjesto nakon ručka, a vlasti su naglasile da izostanak nekoliko tisuća zaposlenika nije negativno utjecao na rad cjelokupnog ministarstva.

No, ostaje vidjeti koliko će kompanija napraviti isti potez. Godinu dana nakon uvođenja “premium petka” istraživanje je pokazalo da je samo 11,2% radnika otišlo s posla ranije, a tvrtke su se požalile kako krajem mjeseca imaju previše posla da bi radnike tek tako mogli pustiti doma ranije.

Japan se morao suočiti s posljedicama intenzivne radne kulture nakon što je 24-godišnji Matsuri Takahashi počinio samoubojstvo jer je tri mjeseca prije toga radio preko 100 sati prekovremeno. Japan je jedina zemlja koja ima naziv za smrt od previše rada – karoshi. Japanska kultura rada potpuno je drugačija od naše – zaposlenici gotovo svaki dan rade prekovremeno, uzimaju tek minimum godišnjeg odmora i općenito su jako vezani uz kompaniju za koju rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. srpanj 2022 22:14