Nova uspješna grana

Istra u ronilačkom turizmu ostvarila 200.000 noćenja: 'Postao je snažan motivator dolaska'

Ove godine na temelju javnog natječaja Ministarstva kulture ishodovana su i dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti
 Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

Čak 200 tisuća noćenja ove su godine u Istri ostvarili turisti koji su došli radi jednog razloga – ronjenja. Čulo se to na sjednici Strukovne grupe ronilačkog turizma ŽK Pula u srijedu. U tu se brojku ne računaju dnevni posjeti kojih u Istri ima tijekom sezone jako puno, a ronilačka sezona traje oko šest mjeseci.

- Brojni su i centri koji rade tijekom cijele godine. Turističko ronjenje snažan je motivator dolaska za goste koji preferiraju posebne oblike turizma, pa su i ronilački centri prepoznati kao važan dionik u razvoju turizma Istarske županije. Stoga je važna suradnja s lokalnom zajednicom i umrežavanje s drugim pružateljima usluga u turizmu u cilju stvaranja što kvalitetnije destinacijske usluge koja može zadovoljiti potrebe gostiju u svim segmentima boravka u destinaciji, ističu u Županijskoj komori Pula.

Inače, ove godine na temelju javnog natječaja Ministarstva kulture ishodovana su i dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru u područjima gdje se nalaze kulturna dobra.

- Ronilački centri su zadovoljni suradnjom s Ministarstvom kulture i u čitavoj priči imamo obostrani interes u maksimalnom očuvanju podvodne kulturne baštine Jadrana. Ronilački centri važan su faktor u očuvanju podmorja i ekologije. Nakon ronjenja ronioci gotovo uvijek donose sa sobom otpad koji su prikupili u podmorju, kaže Marko Srečec, predsjednik ove strukovne grupe.

Upravo je s tim ciljem ove je godine ta strukovna grupa pokrenula inicijativu prema općinama i gradovima za suradnju na području ekologije i očuvanja podmorja.

-U narednoj godini strukovna grupa, među ostalim, planira organizirati gostujuća predavanja na fakultetima i u srednjim školama u cilju promocije zanimanja u ronilačkom turizmu te predstavljanja aktivnosti što većem broju potencijalno zainteresiranih mladih ljudi koji bi svoje buduće zaposlenje mogli pronaći upravo u ronilačkim centrima, zaključio je Srečec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:43