Molba

Zajednica ronilačkog turizma HGK zatražila oslobađanje naplate koncesija za podvodna dobra

Ministarstvo kulture uvažilo je zahtjev Zajednice i otvorilo javno savjetovanje, do 1. srpnja 2020. godine, s predloženom izmjenom Pravilnika koji je pretpostavka za oslobađanje
Ilustracija
 Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

S obzirom na nastalu situaciju uzrokovanu koronavirusom i poteškoćama kojima su pogođeni ronilački centri, Zajednica ronilačkog turizma Hrvatske gospodarske komore uputila je dopis Ministarstvu kulture za oslobađanje naplate odobrenja (koncesija) za podvodna kulturna dobra za 2020. godinu

Naime, na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te Pravilnika o postupku i načinu izdavanja dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru RH u područjima gdje se nalaze kulturna dobra, članicama Zajednice prošle godine su izdana dopuštenja na pet godina za obavljanje podvodnih aktivnosti u zaštićenim područjima.

„S obzirom na nastalu situaciju uzrokovanu koronavirusom i poteškoćama kojima su pogođeni naročito oni koji se bave turizmom, kao i ovisnosti ronilačkog turizma o tržištima koje se neće oporaviti još neko vrijeme, izvjesno je da se podvodne aktivnosti neće obavljati ove godine ili će biti minimalne u odnosu na planirane. Radi toga molimo da nas se oslobodi plaćanja koncesije“, pojasnio je predsjednik Zajednice ronilačkog turizma HGK Vedran Dorušić koja djeluje s ciljem promicanja i zaštite zajedničkih interesa te razvoja ronilačkog turizma.

Ministarstvo kulture uvažilo je zahtjev Zajednice i otvorilo javno savjetovanje, do 1. srpnja 2020. godine, s predloženom izmjenom Pravilnika koji je pretpostavka za oslobađanje: „Plaćanje minimalne godišnje naknade iz stavka 2. ovoga članka može se privremeno obustaviti kada nastupe posebne okolnosti koje podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu“.

Dorušić je pohvalio brzu reakciju Ministarstva kulture i dodao kako se nada da će već krajem sljedećeg tjedna doći do tražene izmjene Pravilnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:04