Konačna odluka

HGK ukida članarine za tvrtke kojima je onemogućeno poslovanje uslijed koronavirusa

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

20.3.2020. u 15:09

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

20.3.2020. u 15:09

Hrvatska gospodarska komora (HGK)

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore

Hrvatska gospodarska komora donijela je Odluku da se, uslijed epidemije koronavirusa i temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, privremeno ukida obveza plaćanja članarine tvrtkama kojima je onemogućeno poslovanje.

- Ovo je situacija u kojoj svi moramo ponijeti teret i pokazati solidarnost. Smanjujemo plaće i odgađamo sve troškove koji nisu neophodni za funkcioniranje. Fokus svih naših aktivnosti je na rješavanju problema poduzetnika. Naše stručne službe dobivaju na tisuće upita dnevno, a kontaktni centar odgovara od 0 do 24. U ovom trenutku HGK je gospodarski stožer zemlje - istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Financijska služba HGK napravila je analizu i donijeta je odluka da se za iduća tri mjeseca, odnosno dok god bude potrebno, ovisno o razvoju situacije, ukida članarina za sve poduzetnike koji zbog teške situacije u kojoj su se našli ne ostvaruju prihod. „S obzirom na trenutno stanje ovaj korak je samo logičan nastavak našeg nastojanja da što više olakšamo život poduzetnicima u ovoj krizi“, zaključio je Burilović.

Obrtnici 3 mjeseca neće plaćati komorski doprinos

Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore (HOK) donio je danas odluku u kojoj od Skupštine traži da sve obrtnike, zbog epidemije koronavirusa, oslobodi plaćanja komorskog doprinosa u sljedeća tri mjeseca.

Odluka o oslobađanju obrtnika plaćanja komorskog doprinosa na snagu bi trebala stupiti 1. travnja. To znači da obrtnici ne bi trebali plaćati doprinos tijekom travnja, svibnja i lipnja.

- Smatramo da isključivo otpis svih javnih davanja može pomoći obrtnicima u prevladavanju ove krize. I to HOK prvi pokazuje svojim primjerom oslobađajući sve obrtnike plaćanja komorskog doprinosa - poručio je Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a. (Adriano Milovan)