Akvizicija

GlaxoSmithKline kupuje američkog proizvođača lijekova za rak Tesaro za 5,1 milijardu $

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.12.2018. u 16:07

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.12.2018. u 16:07

A general view of GlaxoSmithKline (GSK) Asia House is seen in Singapore, March 21, 2018. Picture taken March 21, 2018. REUTERS/Loriene Perera - RC1628EBF700
/Loriene Perera / REUTERS

GSK zgrada u Singapuru

Britanski farmaceutski div GlaxoSmithKline (GSK) objavio je u ponedjeljak da je postigao dogovor o kupnji američkog proizvođača lijekova za rak Tesaro za 5,1 milijardu dolara.

Najveći britanski proizvođač lijekova platit će za Tesaro 75 dolara po dionici, što je gotovo dvostruko više od prosječne cijene dionice u proteklih 30 dana.

Tom akvizicijom GSK će svom portfelju dodati lijek za rak jajnika Zejula, koji spada u obećavajuću kategoriju takozvanih PARP inhibitora. AstraZeneca u ponudi ima konkurentski lijek u toj kategoriji Lynparzu, podsjeća Reuters.

Prilikom preuzimanja dužnosti u travnju ove godine izvršna direktorica GlaxoSmithKlinea Emma Walmsley proglasila je proširenje portfelja lijekova svojim prioritetom.

GSK je proteklih godina kaskao za konkurencijom u proizvodnji lijekova koji generiraju prihode u visini nekoliko milijardi dolara, propustivši za mandata prethodnog direktora Andrewa Wittyja val akvizicija u farmaceutskom sektoru.

U kompaniji navode da će kupnja Tesaroa u iduće dvije godine smanjiti njihovu prilagođenu dobit za pet do osam posto a postupan pozitivan utjecaj očekuju od 2022. godine.

Zejula je s odobrenim statusom sekundarnog dopunskog lijeka za rak jajnika u devetomjesečnom razdoblju zaključno s rujnom generirala prihode od 166 milijuna dolara.