Akvizicija

Njemački proizvođač generičkih lijekova kupuje portfelj od šetst brendova GlaxoSmithKlinea

U njemačkoj kompaniji nisu željeli komentirati cijenu portfelja koji će biti uključen u njezinu britansku podružnicu
GSK zgrada u Singapuru
 /Loriene Perera / REUTERS

Njemački proizvođač generičkih lijekova Stada objavio je u petak da će od britanskog farmaceutskog diva GlaxoSmithKlinea (GSK) kupiti portfelj od šest brendova za njegu zdravlja kako bi pojačao prisutnost u Europi.

Portfelj uključuje kremu za ublažavanje svrbeža Eurax, antiseptičku kremu Savlon i linije sirupa za ublažavanje kašlja Tixylix a vrijednost mu je oko 70 do 90 milijuna funti, kaže neimenovani izvor upućen u razgovore.

U njemačkoj kompaniji nisu željeli komentirati cijenu portfelja koji će biti uključen u njezinu britansku podružnicu Thornton & Ross.

Stada dobro poznaje prilike na složenom europskom tržištu proizvoda za njegu zdravlja, čime se pojedini globalni igrači ne mogu pohvaliti, a ta će joj činjenica pomoći i u potrazi za mogućim sporazumima i savezima u budućnosti, istaknuo je izvršni direktor Peter Goldschmidt.

"Snažno smo prisutni u gotovo svim europskim zemljama, što se baš i ne može reći za puno kompanija. Zato smo tražena adresa za kompanije, recimo u SAD-u, Indiji i Kini koje traže europskog partnera", ustvrdio je Goldschmidt za Reuters.

Od 2017. većinski su vlasnici Stade investicijske tvrtke Bain i Cinven. Prošlu je godinu njemačka farmaceutska tvrtka zaključila s dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) nešto većom od 500 milijuna eura. Prihodi su joj iznosili 2,3 milijarde eura.

GSK pak prilagođava asortiman proizvoda u sklopu priprema za uključivanje poslovanja s proizvodima za široku potrošnju u zajedničku tvrtku koju do kraja ove godine namjerava uspostaviti s američkim Pfizerom i usmjeriti je na širenje u prvom redu na američkom i kineskom tržištu, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:27