Borba za tržište

Zahuktava se utrka farmaceutskih divova, GSK i Pfizer objedinit će dio poslovanja

Pfizer i GSK već su prije više godina formirali zajedničku tvrtku za proizvodnju lijekova za HIV
GSK zgrada u Singapuru
 /Loriene Perera / REUTERS

Britanski farmaceutski div GlaxoSmithKline (GSK) i američki Pfizer objedinit će poslovanje s lijekovima bez recepta i proizvodima za njegu zdravlja u zajedničku tvrtku kako bi smanjili troškove nabave i uspješnije konkurirali kompanijama poput Johnson & Johnsona i Bayera.

Zajednička tvrtka GSK Consumer Healthcare bit će u većinskom, 68-postotnom vlasništvu GlaxoSmithKlinea i ostvarivat će godišnje prihode od 9,8 milijardi funti, kazala je novinarima izvršna direktorica britanske tvrtke Emma Walmsley.

GSK-ovo poslovanje s lijekovima bez recepta i pripravcima za njegu zdravlja uključuje analgetike Voltaren, Panadol, zubne paste Parodontax i Sensodyne a Pfizerovo vitamine Centrum i analgetike Advil.

Povezivanje će iznjedriti diva u segmentu lijekova bez recepta i proizvodima čiji će tržišni udio iznositi 7,3 posto i bit će znatno veći od Johnson & Johnsonovih, Bayerovih i Sanofijevih četiri posto.

Pfizer i GSK već su prije više godina formirali zajedničku tvrtku za proizvodnju lijekova za HIV, napominje Reuters.

Najnovija transakcija bazirat će se na zamjeni dionica, što je bilo ključno za GSK. Pfizer je pak nakon neuspjelih pokušaja prodaje dobio rješenje za poslovanje s lijekovima bez recepta.

"To je nešto što smo mogli odraditi brzo i tiho", kazala je Walmsley.

Očekuje se da će zahvaljujući povezivanju GlaxoSmithKline do 2022. godine uštedjeti 500 milijuna funti troškova godišnje. Ukupni gotovinski troškovi povezivanja trebali bi iznositi 900 milijuna funti a negotovinski 300 milijuna. GSK planira prodaju imovine u vrijednosti nekih milijardu funti.

Čelnica britanske kompanije kazala je i da će povezivanje nužno utjecati i na radna mjesta, ističući ujedno priliku za uštedu troškova u nabavi i duž cijelog lanca opskrbe.

Poslovanje GSK-a bit će nakon sporazuma podijeljeno na proizvodnju lijekova na recept i cjepiva i na proizvodnju lijekova koji se prodaju bez recepta i pripravaka za njegu zdravlja.

GSK je ove godine za 13 milijardi dolara otkupio udio švicarskog Novartisa u zajedničkoj kompaniji a Walmsley je u prosincu najavila i kupnju proizvođača lijekova za rak Tesaro za 5,1 milijardu dolara, čime želi revitalizirati poslovanje s lijekovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:34