Sredina srpnja

Foto: Restorani pred kojima se dosad čekalo u redu sredinom srpnja sablasno prazni

Neki se tješe da je riječ o novom trendu, no drugi upozoravaju: Svi se moramo otrijezniti! Bit će sve teže...
 Ahmet Kaljdžić

Kao malo kad dosad, u Dubrovniku je uočljiva tzv. srpanjska turistička rupa. I dok se malo tko od Dubrovčana žali na, ipak samo povremene, manje gužve na Stradunu, nemoguće je ne uočiti kako su ugostiteljski objekti prazniji nego je to inače uobičajeno sredinom srpnja.

Da je to tako dokaz su i fotografije koje smo ovog vikenda načinili između 22 i 22.30 sati: brojni su restorani imali više od trećine praznih stolova! To se odnosi i na neke od restorane za koje se doslovce čekalo u redu na slobodno mjesto za stolom.

No, jednako tako, ugostitelji ističu kako je istina da su restorani puniji od 20 do 21 sat. Drugi ugostitelji ukazuje na novi "trend": ovog ljeta večera kreće nešto ranije nego prije, zbog čega gosti ranije i odlaze.

Tu pojavu tumače dolaskom većeg broja mlađih gostiju koji nakon rane večere odvajaju više vremena za noćni provod po kafićima, noćnim barovima ili klubovima.

Ahmet Kalajdžić

"Teško možemo konkurirati"

Restoran "Poklisar" bivšeg predsjednika Ceha ugostitelja Stjepana Perića skoro je jednako pun kao lani, a vlasnik ističe:

- Zbog povratka Grčke i Turske opravdano smo očekivali težu turističku sezonu nego lani. Te zemlje imaju znatno niže poreze i teško im možemo konkurirati. Očekujem da će sve dolazeće godine biti sve teže. I u Dubrovniku gosti očekuju doživljaj, a mi im ga ne nudimo. Prošla su vremena kad smo mogli prodavati samo sunce i more.

Pričamo o bogatim gostima koje Grad zaslužuje, ali tvrdim: nema siromašnoga gosta, svi su bogati, a osnovni problem što želimo da nam dođu u lokale, naruče jastoga i neko skupocjeno vino te da u 23 sata odu spavati!

Ahmet Kaljdžić

Problem je dublji! Nadam se da ćemo sezonu odraditi na lanjskoj razini, ali se svi moramo otrijezniti!

I aktualna predsjednica Ceha ugostitelja Nikolina Farčić ističe da se turizam dosad događao te ubuduće moramo više usmjeriti energiju na inventivnost i diferencijaciju ponude:

- Svi koji su godinama ulagali u kvalitetu lakše se nose s izazovima sezone koja "zapinje". Nije propala, ali nam je lekcija. Skloni pretjerivanjima i opuštanju došli smo do trenutka kad se konkurentna tržišta oporavljaju, što te zemlje sveobuhvatno podržavaju subvencijama i rasterećenjima.

Ahmet Kalajdžić

Nama će se niži nameti dogoditi kad država bude mogla podnijeti, a s obzirom na broj ovisnika o državnom proračunu teško je biti optimističan. Jasno je: ako u nečemu niste najbolji ili barem jako dobri, uspjeh najviše ovisi o brzoj prilagodbi promjenama.

Ugostitelji u čudu

Moramo puno više korigirati ponudu, usluge i cijene te uhvatiti ritam sa zahtjevima promjenjivog tržišta. Pred nama je još puno prilika i ne bih ovu sezonu unaprijed proglasila lošom. Jer, ako su se dosad nadležni referirali na uspješne brojke u sezoni kao na rezultat svog rada, onda bi se na isti način trebali referirati i prema lošijim brojkama. Svatko nosi i treba preuzeti svoj dio odgovornosti.

Ahmet Kalajdžić

Vlasnica restorana Paparazzo Ema Čelik kaže da su svi ugostitelji u čudu zbog manjka gostiju i polupraznih stolova:

- S obzirom na naše marže i ostale namete, cijene smo maksimalno snizili. No, tvrdim da u usporedbi s drugim destinacijama Dubrovnik uopće nije skup i cijene nisu razlog slabije popunjenosti stolova.

Turistička zajednica: Sezona nije podbacila!

Iz Turističke zajednice grada Dubrovnika naglašavaju da sezona brojčano nije podbacila. Koordinator za statistiku te TZ Eta Lović podsjeća:

'Prošlu sezonu je 3659 iznajmljivača dočekalo s 5507 soba i apartmana (9 posto više nego 2017.) u kojima je bilo 15.888 redovnih (9 posto više) i 5125 pomoćnih kreveta (10 posto više u odnosu na 2017. godinu).

No, ove je sezone na tržištu već 3905 iznajmljivača (7 posto više nego 2018.) s 6283 soba i aparmana (5 posto više) i 16.343 redovna kreveta (5 posto) te 5399 pomoćnih kreveta, što je 5 posto više nego lani.

Ti podaci objašnjavaju popunjenost privatnog smještaja, a da je u Dubrovnik stiglo i više gostiju nego lani, naglašava direktorica TZ-a grada Dubrovnika Romana Vlašić:

- Prema eVisitoru, Dubrovnik je od početka godine posjetilo 676.552 ili 20 posto više turista s ostvarenih 1.936.341 ili 8 posto noćenja više nego lani. Predsezona je produžena i bila je izvrsna zbog znatno bolje dostupnosti direktnim letovima. Trenutačno se u Dubrovniku odmara više od 24 tisuće gostiju, najviše iz Velike Britanije, SAD-a, Francuske, Australije, Njemačke i Norveške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:11