Smetnje u opskrbi

Europskim bolnicama prijeti nestašica ključnih lijekova za liječenje koronavirusa

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

7.4.2020. u 18:05

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

7.4.2020. u 18:05

Pills, Image: 132120108, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Lijekovi, ilustracija

Bolnicama u Europskoj uniji prijeti nestašica ključnih lijekova za liječenje oboljelih od Covida-19 zbog trgovinskih restrikcija i gomilanja zaliha pojedinih zemalja, upozorili su agencija za lijekove i farmaceutski sektor.

Unatoč pozivima na solidarnost, mnoge zemlje 27-članog EU-a posegnule su za epidemije koronavirusa za protekcionističkim mjerama, ograničavajući prodaju ključnih proizvoda, poput lijekova, zaštitnih maski i medicinskih uređaja.

“Neke članice EU-a naznačile su da im ponestaje određenih lijekova koji se koriste za liječenje oboljelih od Covida-19, odnosno da vrlo skoro očekuju nestašice”, priopćila je u ponedjeljak Europska agencija za lijekove (EMA).

Nedostaje uglavnom lijekova koji se koriste u liječenju pacijenata s najtežim komplikacijama izazvanim infekcijom novim koronavirusom, uključujući lijekove koji se koriste na odjelima intenzivne njege, poput anestetika, antibiotika i lijekova za opuštanje mišića kako bi pacijenti mogli disati pomoću respiratora.

Prošlog je tjedna skupina velikih bolnica u EU, uključujući milansku bolnicu San Raffaele i barcelonsku Vall d’Hebron, upozorila da uskoro neće moći liječiti oboljele od Covida-19 ako se ograničenja u trgovini lijekovima ne uklone, navodi Reuters.

Na početku epidemije EU se suočio s kašnjenjem isporuka lijekova zbog poremećaja u opskrbi iz Kine i indijske zabrane izvoza.

Danas najveće smetnje u opskrbi izazivaju same zemlje članice, upozorili su dužnosnici farmaceutske industrije.

“Zemlje gomilaju zalihe. To je razumljivo ali zalihe su često prevelike i neke će zemlje koje ih trebaju ostati zakinute", upozorio je Adrian van den Hoven, direktor udruženja proizvođača generičkih lijekova u EU "Lijekovi za Europu".

'Nije vrijeme za ograničenje izvoza'

Mnoge su zemlje također ograničile izvoz lijekova koji se smatraju ključnima za vrijeme epidemije. U obrazloženjima neke navode da dopuštaju izvoz tek nakon što se namire domaće potrebe.

Europska komisija pokrenula je istragu kako bi ispitala jesu li mjere usvojene u Francuskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj u skladu s propisima, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica EK.

Dodala je da se ograničava i izvoz medicinske opreme i uređaja.

“Sada smo usredotočeni na spašavanje života, nije vrijeme da se ograničava izvoz lijekova i nužne medicinske opreme, niti da se dopušta da im istekne rok umjesto da ih se podijeli", poručila je povjerenica EK za zdravstvo Stella Kyriakides.