Smetnje u opskrbi

Europskim bolnicama prijeti nestašica ključnih lijekova za liječenje koronavirusa

Nedostaje uglavnom lijekova koji se koriste u liječenju pacijenata s najtežim komplikacijama izazvanim infekcijom novim koronavirusom
Lijekovi, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Bolnicama u Europskoj uniji prijeti nestašica ključnih lijekova za liječenje oboljelih od Covida-19 zbog trgovinskih restrikcija i gomilanja zaliha pojedinih zemalja, upozorili su agencija za lijekove i farmaceutski sektor.

Unatoč pozivima na solidarnost, mnoge zemlje 27-članog EU-a posegnule su za epidemije koronavirusa za protekcionističkim mjerama, ograničavajući prodaju ključnih proizvoda, poput lijekova, zaštitnih maski i medicinskih uređaja.

“Neke članice EU-a naznačile su da im ponestaje određenih lijekova koji se koriste za liječenje oboljelih od Covida-19, odnosno da vrlo skoro očekuju nestašice”, priopćila je u ponedjeljak Europska agencija za lijekove (EMA).

Nedostaje uglavnom lijekova koji se koriste u liječenju pacijenata s najtežim komplikacijama izazvanim infekcijom novim koronavirusom, uključujući lijekove koji se koriste na odjelima intenzivne njege, poput anestetika, antibiotika i lijekova za opuštanje mišića kako bi pacijenti mogli disati pomoću respiratora.

Prošlog je tjedna skupina velikih bolnica u EU, uključujući milansku bolnicu San Raffaele i barcelonsku Vall d’Hebron, upozorila da uskoro neće moći liječiti oboljele od Covida-19 ako se ograničenja u trgovini lijekovima ne uklone, navodi Reuters.

Na početku epidemije EU se suočio s kašnjenjem isporuka lijekova zbog poremećaja u opskrbi iz Kine i indijske zabrane izvoza.

Danas najveće smetnje u opskrbi izazivaju same zemlje članice, upozorili su dužnosnici farmaceutske industrije.

“Zemlje gomilaju zalihe. To je razumljivo ali zalihe su često prevelike i neke će zemlje koje ih trebaju ostati zakinute", upozorio je Adrian van den Hoven, direktor udruženja proizvođača generičkih lijekova u EU "Lijekovi za Europu".

'Nije vrijeme za ograničenje izvoza'

Mnoge su zemlje također ograničile izvoz lijekova koji se smatraju ključnima za vrijeme epidemije. U obrazloženjima neke navode da dopuštaju izvoz tek nakon što se namire domaće potrebe.

Europska komisija pokrenula je istragu kako bi ispitala jesu li mjere usvojene u Francuskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj u skladu s propisima, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica EK.

Dodala je da se ograničava i izvoz medicinske opreme i uređaja.

“Sada smo usredotočeni na spašavanje života, nije vrijeme da se ograničava izvoz lijekova i nužne medicinske opreme, niti da se dopušta da im istekne rok umjesto da ih se podijeli", poručila je povjerenica EK za zdravstvo Stella Kyriakides.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 21:20