Najveće europsko gospodarstvo

Dramatičan pad njemačke industrijske proizvodnje

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

8.6.2020. u 15:06

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

8.6.2020. u 15:06

German Chancellor Angela Merkel talks with an employee as she visits VW's car factory in Zwickau, eastern Germany, on November 4, 2019 on the occasion of the start of the production of the new Volkswagen electric car, the ID.3 model. (Photo by RONNY HARTMANN / AFP)
RONNY HARTMANN / AFP

Angela Merkel

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u travnju je smanjena za 17,9 posto u odnosu na mjesec ranije, a na godišnjoj razini za više od 25 posto, podaci su njemačkog statističkog ureda objavljeni u ponedjeljak, koji pokazuju koliko je veliki danak uzela koronakriza u njemačkoj industriji.

Pad industrijske proizvodnje veći je nego se očekivalo - ekonomisti su predviđali mjesečni pad od 16,5 posto.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, pak, industrijska proizvodnja najvećeg europskog gospodarstva smanjena je za 25,3 posto.

Usporedbe radi, u ožujku je, prema revidiranom podatku, industrijska proizvodnja na mjesečnoj razini smanjena svega 8,9 posto. U veljači je pala za 9,2 posto, pokazuju Destatisovi podaci.

U travnju su cijeli mjesec na snazi bile oštre mjere ograničenja, uvedene radi suzbijanja epidemije koronavirusa, koje su zaustavile proizvodnju i poremetile lance nabave.

Automobilski sektor, među ključnim motorima njemačkog gospodarstva, u travnju je zabilježio oštar pad od čak 74,6 posto.

Pandemija koronavirusa uzdrmala je to izvozno orijentirano gospodarstvo, suočeno već s teškoćama na početku ove godine, te je ono zapalo u tehničku recesiju u prvom kvartalu 2020. godine,, podsjeća novinska agencija Dpa.

A očekuje se da će punom snagom koronakriza pogoditi najveće europsko gospodarstvo u drugom tromjesečju.

Prema procjenama njemačke vlade, bruto domaći proizvod (BDP) ove bi se godine trebao smanjiti za 6,3 posto, što bi bila najteža godišnja recesija u povijesti te zemlje nakon Drugog svjetskog rata.