Veliko izvješće

Diljem svijeta trguje se četiri milijarde eura vrijednim krivotvorenim lijekovima

Carinski službenici zaplijenili su krivotvorene lijekova protiv raka, dijabetesa, malarije, lokalnih anestetika, lijekova za liječenja HIV-a i lijekova za bolesti srca
Lijekovi, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Diljem svijeta trguje se krivotvorenim farmaceutskim proizvodima u vrijednosti od preko četiri milijarde eura, pokazalo je novo izvješće koje su danas objavili Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

U okviru studije provedena je analiza podataka o carinskim zapljenama za razdoblje 2014. – 2016. te je utvrđeno da se najčešće krivotvore antibiotici, lijekovi za poboljšanje kvalitete života i lijekovi protiv bolova.

Međutim, carinski službenici zaplijenili su i druge lijekove poput krivotvorenih lijekova protiv raka, dijabetesa, malarije, lokalnih anestetika, lijekova za liječenja HIV-a i lijekova za bolesti srca.

Svjetska zdravstvena organizacija, koja je bila jedan od izvora upotrijebljenih tijekom te studije, procjenjuje da su lijekovi koji ne zadovoljavaju standarde i krivotvoreni lijekovi protiv malarije u supsaharskoj Africi odgovorni za gotovo 116.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Trgovinu krivotvorenim proizvodima olakšava sve veći broj malih pošiljki koje se dostavljaju poštom kao paket ili pismo i koje carinski službenici teže otkrivaju. U razdoblju između 2014. i 2016. dostave u obliku poštanskih pošiljki ili pošiljki kurirskom službom sačinjavale su 96 posto svih carinskih zapljena krivotvorenih farmaceutskih proizvoda.

- Krivotvoreni farmaceutski proizvodi mogu predstavljati izravnu prijetnju zdravlju i životu ljudi, a činjenica da se u EU često dostavljaju putem malih paketa i internetske prodaje velik je izazov za tijela za provedbu zakona. Za rješavanje tog problema potrebno je ojačati trenutačnu koordinaciju na nacionalnoj razini i razini EU-a te je poduprijeti djelovanjem na globalnoj razini -rekao je Christian Archambeau, izvršni direktor EUIPO-a.

Kao najveći proizvođači krivotvorenih farmaceutskih proizvoda u svijetu prepoznati su Indija i Kina, dok su Singapur i Hong Kong najvažnije tranzitne točke u lancu opskrbe krivotvorenim farmaceutskim proizvodima.

Sjedišta tvrtki i poduzeća koji su najviše pogođeni krivotvorenjem i piratstvom uglavnom se nalaze u zemljama OECD-a kao što su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjena Kraljevina, Francuska, Austrija, Njemačka i Švicarska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:42