Lijekovi, ilustracija
 Profimedia, Alamy
Veliko izvješće

Diljem svijeta trguje se četiri milijarde eura vrijednim krivotvorenim lijekovima

Carinski službenici zaplijenili su krivotvorene lijekova protiv raka, dijabetesa, malarije, lokalnih anestetika, lijekova za liječenja HIV-a i lijekova za bolesti srca
Piše: Novac.hrObjavljeno: 24. ožujak 2020. 12:15

Diljem svijeta trguje se krivotvorenim farmaceutskim proizvodima u vrijednosti od preko četiri milijarde eura, pokazalo je novo izvješće koje su danas objavili Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

U okviru studije provedena je analiza podataka o carinskim zapljenama za razdoblje 2014. – 2016. te je utvrđeno da se najčešće krivotvore antibiotici, lijekovi za poboljšanje kvalitete života i lijekovi protiv bolova.

Međutim, carinski službenici zaplijenili su i druge lijekove poput krivotvorenih lijekova protiv raka, dijabetesa, malarije, lokalnih anestetika, lijekova za liječenja HIV-a i lijekova za bolesti srca.

Svjetska zdravstvena organizacija, koja je bila jedan od izvora upotrijebljenih tijekom te studije, procjenjuje da su lijekovi koji ne zadovoljavaju standarde i krivotvoreni lijekovi protiv malarije u supsaharskoj Africi odgovorni za gotovo 116.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Trgovinu krivotvorenim proizvodima olakšava sve veći broj malih pošiljki koje se dostavljaju poštom kao paket ili pismo i koje carinski službenici teže otkrivaju. U razdoblju između 2014. i 2016. dostave u obliku poštanskih pošiljki ili pošiljki kurirskom službom sačinjavale su 96 posto svih carinskih zapljena krivotvorenih farmaceutskih proizvoda.

- Krivotvoreni farmaceutski proizvodi mogu predstavljati izravnu prijetnju zdravlju i životu ljudi, a činjenica da se u EU često dostavljaju putem malih paketa i internetske prodaje velik je izazov za tijela za provedbu zakona. Za rješavanje tog problema potrebno je ojačati trenutačnu koordinaciju na nacionalnoj razini i razini EU-a te je poduprijeti djelovanjem na globalnoj razini -rekao je Christian Archambeau, izvršni direktor EUIPO-a.

Kao najveći proizvođači krivotvorenih farmaceutskih proizvoda u svijetu prepoznati su Indija i Kina, dok su Singapur i Hong Kong najvažnije tranzitne točke u lancu opskrbe krivotvorenim farmaceutskim proizvodima.

Sjedišta tvrtki i poduzeća koji su najviše pogođeni krivotvorenjem i piratstvom uglavnom se nalaze u zemljama OECD-a kao što su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjena Kraljevina, Francuska, Austrija, Njemačka i Švicarska.

Linker
08. siječanj 2021 01:01