Weekend Media Festival

Delić: 'Vrijednost potpunog profila osobe iznosi i po nekoliko desetaka tisuća dolara'

Aplikacije koje imamo na našim pametnim mobitelima skupljaju sve naše kontakte
Ilustracija
 Profimedia, SIPA USA

Korištenje kompleksnih lozinki, služenje posebnom karticom za financijske transakcije putem interneta i ne spajanje na apsolutno svaku wireless mrežu koja nam se ponudi, samo su neki od savjeta koje je pružio Alen Delić, vodeći konzultant za informacijsku sigurnost, na predavanju Vjerujete li svom mobitelu?, održanom na Weekend Media Festivalu.

- Aplikacije koje imamo na našim pametnim mobitelima skupljaju sve naše kontakte i pozive koje obavljamo, mailove koje pošaljemo ili primimo, fotografije koje uslikamo ili videe koje snimimo, a zabilježene su i lokacije na kojima smo se tijekom dana nalazili – naglasio je Delić dodavši da nisu samo naši pametni mobiteli ti koji zainteresiranima pružaju te informacije već i pametni satovi, televizori, pa i igračke.

No, pri istraživanju koje je provedeno u dvorani punoj 'paničara' koji su posjetili ovogodišnje izdanje Weekenda, moglo se zaključiti da su ljudi problema nesigurnosti uzrokovane pametnim uređajima itekako svjesni. Ipak, većina taj problem ne vidi ozbiljnim budući da se ne smatramo dovoljno važnima ili zanimljivima da bi netko ukrao naše podatke.

- Svi mogu biti od interesa. Vrijednost potpunog profila osobe najveća je na tržištu i iznosi po nekoliko desetaka tisuća dolara – upozorio je konzultant poduprijevši to činjenicom da kriminal na području informatike i sigurnosti iz godine u godinu raste te je u SAD-u prestigao čak i preprodaju droge i zauzeo prvo mjesto.

A istraživanje provedeno prošle godine na području Hrvatske pokazalo je da je potencijal za tu vrstu kriminala i u Lijepoj našoj velik i to zbog 'lakomjernosti ljudi', naglasio je Delić. Kako bi analizirala koliko Hrvati vjeruju svojim pametnim uređajima, kompanija Divero lani je preko 1300 osoba poslala lažnu elektroničku poštu te je tako došla do podataka gotovo polovice ispitanika. Naime, ispitanici su sami unijeli svoje podatke i lozinku u lažni obrazac i time 'napadaču' dali pristup svom računalu. To, naravno, nije izoliran slučaj budući da je čak 66 posto malicioznih programa, odnosno programa koji 'izvlače' informacije o nama, instalirano upravo putem mailova koje primamo.

- Nemojte baciti sve svoje uređaje u smeće ili prestati koristiti mobitele i računala. No, educirajte se i promislite o svojim objavama i načinu korištenja društvenih mreža ili aplikacija – zaključio je Delić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:19