Prioriteti

Da NASA ima budžet kao američka vojska, platila bi misiju na Mars i još bi joj ostalo

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

17.11.2018. u 10:54

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

17.11.2018. u 10:54

astronaut Robert Curbeam works on the International Space Station's S1 truss during the space shuttle Discovery's STS-116 mission in December 2006. European Space Agency astronaut Christer Fuglesang (out of frame) was his partner in the 6-hour, 36-minute spacewalk. During Discovery's mission to the station, the STS-116 crew continued construction of the orbital outpost over the course of four spacewalks. Selected by in December 1994, Curbeam reported to the Johnson Space Center in March 1995. In 2007, President George W. Bush recognized Curbeam and fellow astronaut Joan Higginbotham, during a ceremony honoring African American History Month, on February 12, 2007. Curbeam and Higginbotham were crewmates on Discovery's STS-116 mission, the first shuttle mission with two African-American crew members. /UPI, Image: 362481547, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Ilustracija

Sjedinjene Američke Države ulažu u istraživanje svemira daleko najviše od svih ostalih zemalja svijeta. Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), SAD su u 2013. u taj sektor uložile 39,3 milijarde dolara, dok je sljedeća država na listi, Kina, uložila tek 6,1 milijardu, a Rusija 5,2 milijarde dolara.

Pritom velik dio ulaže NASA, glavna američka agencija za istraživanje svemira, koja godišnje primi oko 18 milijardi dolara iz državnog proračuna. Trebalo bi naglasiti da američki državni proračun iznosi 2,77 bilijuna (eng. trillion) dolara i da je od prvog slijetanja čovjeka na Mjesec budžet agencije potonuo s udjela proračuna od 4,5 posto na udjel manji od 0,5 posto u državnom proračunu.

S druge strane, budžet za vojsku ostao je velik. Točnije, njihov budžet iznosi 600 milijardi dolara godišnje. Da je budžet agencije izjednačen s tim iznosom, NASA bi mogla platiti vlastitu misiju na Mars, koja bi prema procjenama agencije, stajala oko 450 milijardi dolara, te bi joj tako još i ostalo nekoliko desetaka milijardi dolara.

Nadalje, Business Insider je naveo neke od projekata koje bi NASA mogla financirati da raspolaže jednakim sredstvima kao i američka vojska.

Da budemo precizni, sa 600 milijardi dolara na godinu, agencija bi mogla izgraditi i lansirati najmoćniji raketni sustav u povijesti, Space Launch System, što stoji 35 milijardi dolara. Uz to, NASA bi i izgradila najmoćniji svemirski teleskop ikada, James Webb Space Telescope, čija je vrijednost, kako je Business Insider izvijestio, 8,8 milijardi dolara. Dodatno, povećani bi budžet NASA-i omogućio i suradnju s kompanijom Elona Muska SpaceX na prvoj, a time i povijesnoj, misiji na Mars koja je nazvana Misija Crveni zmaj (Red Dragon Mission). Na tu bi misiju NASA potrošila 320 milijuna dolara. Budući da bi agenciji ostalo još novaca, bila bi u mogućnosti i platiti sve svoje misije koje ima s Međunarodnom svemirskom postajom sve do 2024., a to bi ju koštalo 30 milijardi dolara.