TOP MJESTA ZA PUTOVANJE

Ugledni list izabrao destinacije koje morate posjetiti u 2023.: Rijetki će pogoditi koji hrvatski biser preporučuju

Pola sata vožnje istočno od jadranskog ljetovališta Baška Voda nalazi se jedna od najljepših hrvatskih regija u unutrašnjosti...

Stadion smješten ispod tvrđave Topana i neposredno uz Modro jezero

 Josko Supic/Cropix

Novinari Guardiana predložili su 23 mjesta, koja su ih oduševila, za putovanje u 2023. godine. Fuseta u Portugalu, Spétses u Grčkoj, Margate u Engleskoj i mnoge druge Europske destinacije našle su se na popisu idealnih za posjećivanje ove godine. Hrvatska, kao i uvijek, nije ostala nezapažena kada je riječ o putovanjima, a i ovoga puta je idealna destinacija u Dalmaciji. Riječ je o Modrom jezeru. U Sloveniji je pobjedu odnio Kranj. Osim njih, izdvojili smo još osam destinacija s njihova popisa.

Modro jezero u Hrvatskoj

Pola sata vožnje istočno od jadranskog ljetovališta Baška Voda nalazi se jedna od najljepših hrvatskih regija u unutrašnjosti. Jedanaest jezera prošarano je krškim krajolikom koji okružuje grad Imotski, a najdramatičnije, Modro jezero, graniči s gradom. U ovom jezeru može se plivati, a potrebno je samo slijediti vijugavu stazu do dna doline. Uz Park prirode Biokovo, Imotska jezera su kandidat za dobivanje statusa UNESCO-a 2023. godine. Osim uživanja u prirodi, ovo je područje pogodno i za razne aktivnosti poput vožnje kajakom rijekom Vrljikom, planinarenja, uživanje u pogledu sa srednjovjekovne tvrđave Topana u Imotskom i obilazaka vinograda.

image

Modro jezero

Josko Supic/Cropix

Kranj u Sloveniji

Slovenija se ponosi svojim zelenilom i bogatom prirodom, koji su dodatno ojačani kada je Kranju, njezinom trećem najvećem gradu, dodijeljena nagrada Europska destinacija izvrsnosti 2023. za svoj održivi turizam. Nalazi se u slovenskim Alpama, na pola puta između Ljubljane i Bledskog jezera, a kroz srce grada prolazi kanjon rijeke Kokre dubok 30 metara. Kokra se ulijeva u Savu na jugu, gdje su zasjenjene staze uz rijeku mirno mjesto za šetnju. Iza crkvenih tornjeva i krovova od terakote kranjskih renesansnih gradskih kuća uzdižu se visoki vrhovi planina Triglav, Grintovec i Stol.

Skye u Škotskoj

Divlje životinje, dramatičan krajolik, predivna obala. Postoji mnogo razloga za posjetiti otok Skye, ali 2023. podiže ponudu smještaja otvaranjem Bracken Hidea, hotela u divljini. Četrdeset pet kabina s vlastitom kupaonicom raspoređeno je po mjestu od 52 hektara, a gosti se mogu okupiti u središtu gdje će biti restoran, viski bar, razni saloni i soba za projekcije i igre.

Apijeva cesta u Italiji

Ova je cesta poznata kao kraljica cesta – regina viarum. Dovršena 190. godine prije nove ere, Apijeva cesta duga je 350 milja od Rima do Brindisija, a cijela je ruta ove godine kandidat za priznanje UNESCO-a. Nazvana po sucu Apiju Klaudiju Caecusu, bila je to prva autocesta u starom Rimu i čudo za svoje vrijeme, sa stručno postavljenim kamenim pločama koje su doista činile površinu pogodnu za sve vremenske uvjete. Tijekom stoljeća većina toga je nestala pod poljoprivrednim zemljištem i selima ili se razvila u glavnu cestu SS7.

Versailles u Francuskoj

Osim otkrivanja mjesta povezanih s kontroverznom austrijskom kraljicom, možda najbolji razlog za posjet Versaillesu 2023. je uzbudljivo iskustvo koje posjetiteljima pruža priliku da se igraju Marie-Antoinette cijeli dan. Odjenuvši se u novom hotelu Le Grand Contrôle, mogu naučiti kraljičine tajne ljepote na mirisnoj radionici, a zatim lutati uređenim vrtovima Petit Trianona, gdje je nekoć tražila utočište od dvorskog bontona.

Canfranc, Huesca u Španjolskoj

Ono što je nekoć bila lokacija za drugu najveću europsku željezničku postaju, postao je hotel i otvara se 1. ožujka. Ovo je mjesto tijekom Drugog svjetskog rata nacistima služilo kao diskretno mjesto za predaju zlata u zamjenu za španjolski volfram, vitalan u proizvodnji tenkova, a također je bio i prijelazna točka za židovske izbjeglice koje su bježale iz Višijevske Francuske. Spektakularni kolodvor, sa svojih 365 prozora i 200 metara dugom platformom, prestao je raditi 1970., ali je velik dio izvornih detalja sačuvan u hotelu sa 104 spavaće sobe s dva restorana i toplice, sve usred planina prekrivenih snijegom.

Leipzig u Njemačkoj

Leipzig se može činiti skromnim u usporedbi s Dresdenom, ali ima mnogo toga za ponuditi znatiželjnom putniku, od povijesnih mjesta kao što je Spomenik bici naroda do užurbanog noćnog života. Ovdje je rođen Wagner, u gradu su živjeli i radili Bach, Mahler i dva Schumanna, Goethe je u restoranu Auerbachs Kellar napisao neke od Fausta, a Schiller je u gradu napisao i Odu radosti. U ovim ostavštinama možete uživati u muzejima, kao i na festivalima uključujući Mahlerov festival (11.-29. svibnja) i Bachfest (8.-18. lipnja). Leipzigova ambiciozna kampanja Cijeli grad kao pozornica povećat će svoju kulturnu ponudu tijekom 2023. godine.

Afričko gorje u Škotskoj

Škotska prednjači kada su u pitanju inicijative koje imaju za cilj očuvanje divljine. Najpoznatija je, Sffric Highlands, 30-godišnja inicijativa na 500.000 hektara zemlje između Loch Nessa i Kintaila. Pokrenut od dobrotvorne organizacije Trees for Life, Rewilding Europe i koalicije zajednica i zemljoposjednika, to je najveći projekt u Ujedinjenom Kraljevstvu i ima za cilj podići oporavak prirode na novu razinu, obnavljajući šume i staništa i doprinoseći divljini od surog orla i ribice do vidre i planinski zec.

Donatellovi radovi diljem Italije

Nadolazeća izložba V&A Donatello: Sculpting the Renaissance mogla bi nadahnuti mnoge da posjete rodno mjesto najvećeg kipara svih vremena. Od Galerije Uffizi do Brunelleschijeve katedrale, u Firenci ima bezbroj Donatellovih znamenitosti, no umjetnik je tijekom svog dugog života radio diljem Toskane, a jeftini javni prijevoz omogućuje obilazak skulptura nekoliko renesansnih sjaja.

Staza Ridgeway u Engleskoj

Od 16 nacionalnih staza u Engleskoj i Walesu, Ridgeway Trail, koja dijelom prati pretpovijesnu stazu, ove godine ima 50 godina. Prolazi od Aveburyja u Wiltshireu kroz North Wessex Downs i Chilterns do Ivinghoe Beacona u Buckinghamshireu. To je vjerojatno jedna od najstarijih ruta u Britaniji. Ridgeway je također utočište za divlje životinje, od rijetkih moljaca do ptica grabljivica i ševa. Ovogodišnja posebna događanja uključuju vođena staza, dane obiteljskih znanosti, umjetnička natjecanja i predavanja o povijesti. Svake nedjelje navečer, nova #Ridgeway50 priča dijelit će se online a sadržavat će povijesne tajne, izazove i inspiracije za otkrivanje novih stvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:13