INFOGRAFIKA: RAZDOR U EUROPI

Evo koje su zemlje već značajno smanjile ovisnost o Rusiji, a kojima prijeti teška zima

Njemačka je protiv limitiranja cijene za uvoz ruskoga plina jer strahuje da bi Rusija u potpunosti obustavila izvoz plina u EU
 Sergei Bobylyov/Afp

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer je imala brojne konzultacije s predstavnicima država članica EU kako bi pridobila njihovu potporu za plan Europske komisije o intervenciji na tržištu energije, što je tema izvanrednog sastanka ministara energetike u Bruxellesu sutra.

Istodobno s prijedlozima Europske komisije, i češko predsjedništvo Vijeća EU je s članicama podijelilo nekoliko "non papera", odnosno pripremnih dokumenata za sastanak ministara. Prijedlozi češkog predsjedništva i Komisije uglavnom su na istoj liniji. Ključni elementi i ciljevi su razdvajanje cijene plina iz formule za određivanje cijene struje, uvođenje posebnog poreza na ekstraprofit proizvođačima i dostavljačima struje te, možda najteži prijedlog, postavljanje limita za cijenu po kojoj će EU od Rusije kupovati plin.

Sporna formula

Već dugo Europska unija upozorava da se u novonastaloj situaciji ne može održati formula prema kojoj se cijena struje određuje prema cijeni najskupljeg derivata za proizvodnju struje, što je trenutačno plin. Zato je, smatraju diplomati u Bruxellesu, izgledno da će biti dovoljno potpore za prijedlog o isključenju cijene plina iz cijene struje i postavljanje limita za cijenu struje koja se proizvodi od drugih izvora, a čija je cijena, usprkos rastu, znatno manja od cijene plina.

image

Infografika

Ursula von der Leyen jučer je imala i radni ručak s ambasadorima zemalja članica kako bi se približili stavovi.

Iako su ključni prijedlozi dobili veliku potporu, uključujući i onaj o nametima na ekstraprofit, prijedlog o ograničenju cijene ruskog plina nailazi na prepreke. Argument onih koji se tome protive jest da bi Rusija u tom slučaju potpuno obustavila izvoz plina u Europskoj uniji, što je ruski predsjednik Vladimir Putin već najavio.

Među članicama koje su skeptične sada je i Njemačka, zemlja koja najviše uvozi ruski plin, a čiji se uvoz znatno smanjio posljednjih dana. No, Njemačka je kapacitete svojih skladišta popunila ubrzano, čak i brže od cilja koji je postavila Europska komisija.

- Mi ostajemo skeptični kada je u pitanju ograničenje cijene plina, ali smo općenito spremni razgovarati u europskom okviru - rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva gospodarstva.

Francuska "za"

Za mnoge diplomate u EU Njemačka je već dugo jedan od ključnih problema jer oklijevanje Berlina Moskva shvaća kao slabost EU. I na kraju kada i Njemačka pristane na mjere, njihov je učinak slab.

Von der Leyen nije odustala od tog prijedloga, a ohrabrena je i potporom koju je dala Francuska. Ona smatra kako je nužno da Europska unija onemogući Rusiji korištenje plina kao oružje te da profitira od svoje agresije na Ukrajinu upravo zbog golemog rasta cijene plina. Među predloženim je mjerama i smanjenje potrošnje, što bi dovelo do smanjenja potražnje na tržištu, a posljedično bi utjecalo i na cijene električne energije.

Jedan od mogućih razloga njemačkog opreza kada je u pitanju ograničenje plina jest dužnost da određene količine koje ima u svojim skladištima, u slučaju potpunog obustavljanja dostave plina iz Rusije u EU, Njemačka podijeli s drugim članicama Unije. EU želi da tijekom zime države članice, prema načelu solidarnosti, pomognu jedna drugoj u slučaju hitnih potreba. Tako je Francuska već izrazila spremnost dostaviti plin Njemačkoj, a zauzvrat od nje uzimati struju.

U EU naglašavaju da je već došlo do značajnog smanjenja ovisnosti o ruskom plinu, ali su razlike između država članica još uvijek goleme, jer neke uopće više ne uvoze ruski plin, a druge su 100 posto ovisne o ruskom plinu.

Divljanje cijena

Škotska fiksira cijene stanarina

Divljanje cijena u Škotskoj tjera škotsku premijerku Nicolu Sturgeon na drastične mjere, piše Business Insider. Premijerka Sturgeon je već najavila da će stopirati rast cijena javnog prijevoza, a u utorak je objavila da će uvesti zamrzavanje cijena najamnina, kao i mogućnost deložacija iz stanova, jer tvrdi da se stanje u Škotskoj i Europi približava "humanitarnoj krizi". Tako će najviša moguća renta biti fiksirana na oko 2900 eura.
Situacija s troškovima života upravo je stravična u većem dijelu Ujedinjenog Kraljevstva, a posebno u dijelovima Škotske gdje građani plaćaju i oko 56 tisuća kuna godišnje svoje račune za struju i plin. Škotska će zamrznuti i cijene karata za vlakove do ožujka 2023., a dječji doplatak povećat će s 20 na 25 funti tjedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:12