DIE WELT OBJAVIO

Iscurio dokument njemačkog ministarstva gospodarstva: Pokazalo se da je zemlja pred totalno neočekivanim problemom

Ministarstvo gospodarstva nije bilo odmah dostupno za komentar izvješća

Brandenburška vrata, Berlin

 David Heerde/Shutterstock Editorial/Profimedia

Skupina njemačkih susjeda oklijeva potpisati bilateralne sporazume s Berlinom o dijeljenju plina u slučaju krize u opskrbi, izvijestio je list Die Welt, pozivajući se na dokument ministarstva gospodarstva.

Budući da je Rusija smanjila izvoz plina najvećem europskom gospodarstvu, Njemačka je s Danskom i Austrijom već dogovorila da će dijeliti plin u slučaju krize u opskrbi kako bi se izbjegla panika i smanjio rizik gomilanja zaliha goriva.

U srpnju ministarstvo gospodarstva priopćilo je da je Njemačka intenzivno i dugo radila na dogovoru i s drugim susjedima, poput Poljske i Italije, no razgovori su bili teži no što se očekivalo, citira Die Welt u četvrtak izvješće ministarstva gospodarstva parlamentarnim zastupnicima.

“Belgija, Luksemburg, Nizozemska i Poljska izbjegavaju konstruktivne pregovore i sklapanje bilateralnih sporazuma o solidarnosti", stoji u izvješću.

Talijanska vlada moći će ponovo pregovarati tek nakon parlamentarnih izbora koji bi trebali biti održani krajem rujna i ne može se predvidjeti kada bi Berlin mogao potpisati trilateralni sporazum sa Švicarskom i Italijom, stoji u izvješću.

Njemački susjedi nisu ga voljni potpisati zbog neslaganja oko kompenzacije koju bi Berlin morao platiti domaćim tvrtkama za eksproprijaciju njihovog plina rezerviranog za susjede, dodaje se.

Ministarstvo gospodarstva nije bilo odmah dostupno za komentar izvješća.

Članice EU-a dogovorile su se u srpnju da će u slučaju krize u opskrbi dijeliti dio energenata i trebale bi same utvrditi praktični mehanizam provedbe tog dogovora, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:16