ZAMRZNUTE TROŠARINE I MARŽA

Vladina nova formula za obuzdavanje cijena: Idući tjedan nas očekuje još skuplje gorivo?

Da nije Vlada intervenirala, cijena litre benzina bila bi 13,28, a dizela 13,71 kuna
 Željko Puhovski/Cropix

Hrvatska vlada u sljedećih 90 dana zamrznula je iznose marže za dizelsko gorivo na 2,86 kuna za tisuću litara, te za benzin na 3,46 kuna za tisuću litara, a iznos trošarina za benzin smanjila je za 40 lipa i za 20 lipa za dizel, objavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković. Na temelju smanjenja marže i trošarina, cijena benzina od utorka bi trebala iznositi 12,19 kuna, dizela 12,53 kune, a plavog dizela 8,04 kune. Te odluke ne odnose se na cijene premium goriva te se one i nadalje mogu slobodno formirati.

Dakle, u odnosu na zamrznutu cijenu goriva koja je vrijedila prošlih mjesec dana, nova cijena litre benzina od utorka je veća 0,82 kune, a cijena dizela 1,24 kune. No ta odluka ne znači da se zamrzavaju cijene goriva na toj razini te će se one kao i ranije moći mijenjati svaki tjedan. Do ponoći je vrijedila odluka Vlade o zamrzavanju cijene benzina i dizela koja je na snazi bila mjesec dana, i Vlada je morala donijeti nove mjere kako bi spriječila enorman porast cijena goriva na benzinskim crpkama.

Zatvaranje pumpi

S obzirom na kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu, više nije dolazilo u obzir zamrzavanje cijena, jer bi to, najvjerojatnije, dovelo do propasti malih distributera naftnih prerađevina i zatvaranja pojedinih benzinskih crpki. Stoga se Vlada odlučila za izmjenu formule o utvrđivanju najviše maloprodajne cijene naftnih derivata te je ona istovjetna onoj koja je bila na snazi 2014. godine.

"Da nismo donijeli ovakvu odluku, cijena benzina bila bi 13,28 kuna, a cijena dizela 13,71 kunu", istaknuo je u ponedjeljak premijer. Prema njegovim riječima, smanjenjem trošarina država je na ovaj način izgubila siguran prihod od 150 milijuna kuna.

U obrazloženju odluke o smanjuju trošarina navodi se da visina trošarina za dizelsko gorivo i bezolovni motorni benzin nije mijenjana od 2015. godine, a od 1. siječnja 2019. godine uveden je povrat dijela trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika kamionima, odnosno autobusima, te je u 2021. godini poduzetnicima izvršen povrat trošarine u iznosu od 162,5 milijuna kuna. Kroz trošarine se izdvaja i po 20 lipa za Hrvatske autoceste i HŽ Infrastrukturu, te 80 lipa za Hrvatske ceste.

Premijer je u ponedjeljak kazao kako će Vlada sljedećih tjedana i mjeseci pratiti kretanje cijena te će ponovno intervenirati ako bude potrebno. No, upitno je kako, jer je sada visina marže na donjoj razini isplativosti, i pitanje je hoće li se moći u nju više dirati a da se ne zadire u poslovnu opstojnost distributera. Jedina moguća buduća intervencija je eventualno smanjenje PDV-a na naftne derivate, ali tome će se sigurno žestoko usprotiviti ministar financija Zdravko Marić.

Električna energija

Kako bi daljnjeg povećanja cijena nafte i drugih energenata u budućnosti moglo biti, dao je u ponedjeljak naslutiti i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. On je proteklih tjedana optimistično najavljivao pad cijena svih energenata, ali u ponedjeljak je kazao kako to nije moguće očekivati bez smirivanja situacije u Ukrajini.

Kako bi ilustrirao porast cijena energenata, on je kazao kako je u samo godinu dana cijena megavatsata električne energije porasla sa 62 na 540 eura, a cijena megavatsata plina s 18 na 320 eura. Ipak, tvrdi kako zbog enormnog porasta cijene električne energije na svjetskom tržištu neće doći do korigiranja njene cijene koja je definirana u Vladinom paketu energetske pomoći stanovništvu, a koji će na snagu stupiti 1. travnja.

"Zahvaljujući činjenici da najveći dio električne energije za potrebe Hrvatske HEP sam proizvodi te nismo ovisni o uvozu, nećemo morati korigirati već utvrđenu cijenu električne energije koja će vrijediti od 1. travnja", istaknuo je ministar Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:07