ARBITRAŽA JE SKUPLJA

Vlada plaća američkim investitorima 297 milijuna kuna odštete zbog privatizacije otprije 20 godina

Procijenjeno je da bi arbitražom mogli dobiti i više od 1,2 milijarde kuna

Gavin Michael Susman

 Dragan Matic/Cropix

Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak da se s američkom investitorskom tvrtkom Colgate/McCallum i osnivačem Gavinom Susmanom potpiše sporazum o prijateljskom rješavanju spora zbog kuponske privatizacije otprije 20 godina i da im se isplati čak 297 milijuna kuna odštete jer je procijenjeno da bi arbitražom mogli dobiti i više od 1,2 milijarde kuna.

Susman, koji je predsjednik Uprave tvrtke Proficio, koja je među prvim američkim investitorima u Hrvatskoj još od 1999., a koja je 2000. ulagala u tada najveći hrvatski startup Iskon Internet, zauzvrat se odrekao prava na pokretanje bilo kakvih sudskih i arbitražnih postupaka protiv Hrvatske. Dodatno, američki investitor se obvezao u sljedećih pet godina uložiti najmanje 100 milijuna kuna od tog iznosa natrag u Hrvatsku, a ako ne, onda u sljedećih godinu dana uložiti taj iznos u projekte vezane za obnovu nakon potresa.

Nagodba

Vladi je ovakav zaključak predložilo Međuresorno povjerenstvo za postupanje po zahtjevima stranih ulagača vezanim uz sporove koji proizlaze iz međunarodnih ugovora Hrvatske iz područja poticanja i zaštite ulaganja, koje djeluje u okviru Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Nagodbom se, kažu u MVEP-u, konačno rješava spor Hrvatske i američkog investitora proizašao iz postupanja Hrvatskog fonda za privatizaciju koji, nakon promjene vlasti 2000., nije u potpunosti izvršio ugovore o nadoknadi dionica u programu kuponske privatizacije.

Nagodbu podržava i Državno odvjetništvo koje je sudjelovalo u radu Međuresornog povjerenstva.

Nanesena šteta ulagačima

Nagodbom se izbjegava izvjestan arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID). Izbjegava se i tužba U.S. International Development Finance Corporationa, razvojne banke SAD-a, pred američkim sudom, a zbog police osiguranja ulaganja koju investitor ima, a ti postupci prijetili su odštetom od čak 1,25 milijardi kuna, uz dodatne visoke troškove inozemnih odvjetničkih ureda, svjedoka, vještaka i rada arbitražnog suda.

Procjena potencijalne obveze Hrvatske temelji se na zahtjevu koji je investitor dostavio državi 12. kolovoza 2020., a u kojoj se investitor poziva na povrede odredaba Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja koji je potpisan 1996., i to na povrede odredaba o nacionalnom tretmanu, povrede odredaba o poštenom i pravičnom tretmanu, uskraćivanje učinkovite sudske zaštite i izvlaštenje. Nakon provedene analize, Međuresorno povjerenstvo predložilo je Vladi sklapanje nagodbe samo za dio investitorova zahtjeva, odnosno za dio koji se odnosi na izvlaštenje temeljem sklopljenih, a neizvršenih u potpunosti obveza ugovora o zamjeni dionica između tadašnjeg Hrvatskog fonda za privatizaciju i ulagača, za koje je nedvojbeno ustanovljeno, temeljem dokumentacije CERP-a, da je neispunjenjem ugovora o nadoknadi dionica nanesena šteta ulagačima.

Procjena se temelji i na usporedbi s nagodbama koje su u prošlosti postignute s privatizacijskim investicijskim fondovima koji su sudjelovali u kuponskoj privatizaciji.

"Ovim činom Republika Hrvatska nastavlja s konstruktivnim i odgovornim pristupom rješavanju arbitražnih sporova stranih investitora. Republika Hrvatska ovime šalje i jasnu poruku stranim investitorima da su dobrodošli i da su njihove investicije u našoj državi sigurne i zaštićene", priopćili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Odluku je pozdravilo i američko veleposlanstvo u Zagrebu. Mark Fleming, privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu SAD-a, još je 10. prosinca na Twitteru pozdravio ovu odluku.

"Nadamo se daljnjem učvršćivanju ekonomskih veza i daljnjim američkim investicijama u Hrvatskoj", napisao je Fleming.

Proficio

Gavin Susman podrijetlom je iz Dallasa u saveznoj državi Teksas. Kao suosnivač Proficijeva prethodnika, privatizacijskog investicijskog fonda Expandije, Susman aktivno sudjeluje u vođenju kompanije i upravljanju investicijama od početaka 1999. godine. Kroz njegova američka Colgate McCallum društva, Susman je realizirao više od stotinu ulaganja diljem srednje Europe, Izraela i SAD-a, prvenstveno u tvrtke povezane s tehnologijom i nekretninama.

Proficijevo prvo ulaganje poduzetničkog kapitala je tada najistaknutiji hrvatski startup - Iskon Internet, a 2005., nakon prodaje udjela u izdavačkoj kući Sanoma Magazines International, Proficio je tim novcem dokapitalizirao kompaniju Adriatic Media, izdavača internetskog portala net.hr. Kompanija je 2015. prodana grupaciji Telegram Media.

Proficio je 2006. kupio hotel Rovinj te susjedne nekretnine u povijesnoj jezgri grada, a 2018. stekao vlasništvo nad tvrtkom Pakoštane d.d., u čijem je vlasništvu all-inclusive turističko naselje Pine Beach Pakoštane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 04:15