DUGOGODIŠNJI SPOR

Auto Hrvatska poslala neobičan zahtjev CERP-u: ‘Prepišite nam dionice ili...‘

‘Ukoliko CERP ne izvrši jednu od radnji u roku, predmetne dionice će se javnom objavom oduzeti u korist Društva‘


Uprava Auto Hrvatske uporište za svoju akciju vidi u Zakonu o trgovačkim društvima

 Ranko Šuvar/Cropix

Dugogodišnji spor Auto Hrvatske d.d. i države zbog dijela dionica te kompanije dobio je ovih dana nastavak u obliku javnog poziva te poslovne grupe CERP-u da ustupi Auto Hrvatskoj 9768 dionica te tvrtke ili uplati protuvrijednost od 8,3 milijuna kuna. U protivnom, kako se navodi u neobičnoj objavi Auto Hrvatske u sudskom registru, tvrtka će sama upisati sporne dionice kao svoje.

"Ukoliko CERP ne izvrši jednu od navedenih radnji u roku, predmetne dionice će se javnom objavom oduzeti u korist Društva u skladu s odredbama Zakona o trgovačkim društvima o postupanju s upisanim dionicama za koje nije izvršena obveza unosa sredstava novčanom uplatom ili predajom stvari ili prava", navodi se u objavi Auto Hrvatske.

Iz Centra za restrukturiranje i prodaju, koji upravlja državnim dionicama u trgovačkim društvima, poručili su nam s tim u vezi da ne misle niti predati sporne dionice, niti uplatiti traženi iznos Auto Hrvatskoj.

Nisu ovlašteni

"Niti Republika Hrvatska niti Centar za restrukturiranje i prodaju ni na koji način nisu ovlašteni raspolagati, a osobito nisu ovlašteni rješavati imovinskopravne odnose u ime i za račun Auto Hrvatska d.d. Navedeno pravno shvaćanje proizlazi i iz pravomoćne presude donijete od strane Trgovačkog suda u Zagrebu", navode u CERP-u. Drugim riječima, nastavlja se svojevrsna pat-pozicija 264 dionice Auto Hrvatske koje su u pretvorbi Auto Hrvatske devedesetih godina prošlog stoljeća unesene u osnivački kapital tvrtke, a danas predstavljaju vrijednost od 9768 dionica ili 8,3 milijuna kuna.

Sporne 264 dionice odnose se na vrijednost imovine Auto Hrvatske u BiH koja je tijekom pretvorbe bila nedostupna zbog rata. Stoga su te dionice, rješenjem tadašnjeg Hrvatskog fonda za privatizaciju, rezervirane dok se ne ustanovi što je s imovinom u BiH.

"Centar za restrukturiranje i prodaju je 25. lipnja prošle godine ukinuo rezervacije predmetnih dionica, bez provedbe naknadne procjene postojanja, dostupnosti i vrijednosti dijela društvenog kapitala za koje je bilo rezervirano 9768 dionica Društva", navodi se u spomenutoj obavijesti Auto Hrvatske. Prema istome izvoru, CERP je prema Auto Hrvatskoj postavio zahtjev da se Centru na temelju spornih dionica priznaju vlasnička prava i prava na dividendu, što Auto Hrvatska odbija učiniti.

Dioničarska prava

"Država nije ostvarivala nikakva dioničarska prava s osnova rezerviranih dionica, a isto tako nakon ukidanja rezervacije svaki dioničar da bi ostvarivao svoja prava na osnovi upisanih dionica mora ispuniti svoju primarnu obvezu, a to je uplata iznosa za upisane dionice", navedeno je u objašnjenju Auto Hrvatske.

Pokušali smo jučer u Auto Hrvatskoj doznati hoće li provesti svoju namjeru i oduzeti CERP-u dionice na koje polaže pravo, no nismo dobili odgovor do zaključenja teksta. U svakom slučaju, CERP u svome portfelju i dalje vodi 9768 dionica Auto Hrvatske kao vlasništvo države, ali uz naznaku da te dionice 'nisu raspoložive'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:09