NAKON ODLUKE VTS-a

Trošak odvjetnika u predstečaju više se neće tolerirati

Visoki trgovački sud odbio je žalbu Brodosplita na odluku Trgovačkog suda u Splitu. Time je stvorena nova sudska praksa

Dovršetkom i prodajom broda Janssoniusa Vlada bi vratila novac od protestiranog državnog jamstva

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Najnovijom odlukom Visokog trgovačkog suda kojom je odbijena žalba Brodosplita na odluku Trgovačkog suda u Splitu i kojom je obustavljen predstečajni postupak Brodosplita, stvorena je nova sudska praksa. Prema njoj predstečajni postupci više neće, kao do sada, lako prolaziti.U složenim pravnim postupcima kakav je predstečajni, tvrtka više neće moći koristiti usluge odvjetničkih društava, odnosno moći će ih koristiti, ali ih neće moći plaćati sa svojeg računa jer se to, prema novom tumačenju, neće smatrati nužnim za poslovanje.

Sukus je to priče o Brodosplitu. Naime, povjerenik predstečajne nagodbe Mate Puljić prijavio je Trgovačkom sudu nepotrebna plaćanja s računa splitskog brodogradilišta. Među njima su i plaćanje odvjetničkog društva za pravno zastupanje u iznosu većem od 150.000 kuna mjesečno te neka avansna plaćanja, čime su, ustvrdio je Puljić, prekršene odredbe Stečajnog zakona i sud je, prema proceduri, odustao od nagodbe i predložio stečaj.

Spasonosna uplata

Dakle, deset je godina tijekom provedbe procesa predstečajnih nagodbi bilo je moguće koristiti odvjetničke usluge, a od sada to više nije moguće. Sada je gotovo sigurno, iako to još nije službeno potvrđeno, da je žalba Brodosplita odbijena, tako da on, umjesto nastavka predstečajnog postupka, čeka otvaranje stečaja ako mu se u kratkom roku ne deblokira račun, i to uplatom najmanje 50 milijuna kuna. Blokirala ga je Fina zbog neizvršenih plaćanja i to je bio razlog zbog kojeg je Uprava Brodosplita pokrenula proceduru predstečajne nagodbe. Bude li mu račun deblokiran, Brodosplit može ponovno pokrenuti predstečajni postupak, a ako osigura financiranje i likvidnost, može ponovno i poslovati.

Prema neslužbenim informacijama, financiranje je osigurano novcem američkih investicijskih fondova koji su voljni financirati dovršetak gradnje Janssoniusa, čijom bi prodajom Vlada RH vratila novac od protestiranog jamstva.

Američki fondovi

Vlada je državno jamstvo osigurala hipotekom na brod koji je u visokoj fazi dovršenosti. U rujnu se, samo nekoliko dana nakon inicijative povjerenika Puljića, trebalo održati ročište na kojem smo trebali doznati ukupan iznos potraživanja vjerovnika Brodosplitu. No, to ročište zbog prekida predstečajnog postupka nije održano. Ono što je potpuno sigurno jest da iznos od 5,5 milijardi kuna, koliki je bio ukupan dug prema prvim procjenama, nije točan jer se radi, kako su tvrdili upućeni, o mnogim preklapanjima potraživanja. Do nepremostivih problema u Brodosplitu došlo je nakon što je zbog sankcija VTB banka prestala financirati gradnju Janssoniusa.

BORBA ZA OPSTANAK

Gašenje brodogradnje u Splitu nije opcija

Potvrdu o odbijanju njihove žalbe iz Brodosplita nismo dobili. Vjerojatno im još nije službeno uručena. S obzirom na trenutačnu situaciju, Brodosplitov glasnogovornik Josip Jurišić dao nam je optimističan odgovor.

- Ne odustajemo od brodogradnje. Gašenje brodogradnje u Splitu nije nam opcija jer smo dokazali da možemo profitabilno i kvalitetno graditi najmodernije brodove visoke dodane vrijednosti te ćemo se i dalje boriti za opstanak brodogradnje u Hrvatskoj - rekao je u kratkoj izjavi Josip Jurišić, glasnogovornik Brodograđevne industrije Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:14