‘CROCUBE‘

Ovo je prvi hrvatski satelit: ‘Za povijest! Ne možemo ne osjetiti ponos i uzbuđenje‘

Ovo pokazuje da imamo tehničku spremnost za sudjelovanje u visokotehnološkim svemirskim projektima, kaže Daniela Jović

Prvi hrvatski satelit CroCube

 Goran Mehkek/CROPIX

Povijesni trenutak za Hrvatsku i njezinu budućnost u svemiru - predstavljen je prvi hrvatski satelit CroCube, koji će biti transportiran prema SpaceX-u koji će ga na letu "Transporter-10" u veljači 2024. godine s Floride lansirati u orbitu.

Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja nema svoj satelit u svemiru.

image

Prvi hrvatski satelit CroCube

Goran Mehkek/CROPIX
image

Daniela Jović

Goran Mehkek/CROPIX

Voditeljica misije Daniela Jović rekla je da je današnji dan povijesni trenutak za Hrvatsku i njezinu budućnost u svemiru, prenosi HRT.

- CroCube je malo više od jednog satelita i kad ga promatramo, ne možemo ne osjetiti ponos i uzbuđenje - izjavila je i dodala da CroCube predstavlja ogroman korak naprijed u području svemirske tehnologije.

- Ova misija pokrenuta je izvan nekakvih tradicionalnih svemirskih agencija. Rezultat je predanosti i suradnje lokalnih stručnjaka, partnera iz Hrvatske i svijeta. Važno je naglasiti da CroCube predstavlja ogroman korak naprijed za Hrvatsku u području svemirske tehnologije. Njegovo sastavljanje i registracija te pripreme za lansiranje pokazuju da ovdje u Hrvatskoj imamo tehničku spremnost za sudjelovanje u visokotehnološkim svemirskim projektima - rekla je.

Dodala je i kako ova misija ima širi značaj.

image

Prvi hrvatski satelit CroCube

Goran Mehkek/CROPIX

- To je prva hrvatska kockica u svemiru, ali i kockica koja ide u svemir, koju šaljemo kroz prijateljstvo i zajedništvo s partnerima iz Europske unije. CroCube nas povezuje s međunarodnim partnerima poput Slovačke, Češke, ali i šire - kaže Jović.

- CroCube je također novi poticaj i daljnji korak Hrvatske prema članstvu u Europskoj svemirskoj agenciji - naglasila je, piše HRT.

Istaknula je kako CroCube otvara vrata za budućnost Hrvatske.

- Ovo je prvi korak prema prepoznavanju postojećih kapaciteta i stvaranju pretpostavki za razvoj lokalnih tvrtki inovacija u svemirskom sektoru. Naš tim od 30 članova u proteklih godinu i pol dana pronašao je otprilike šest lokalnih tvrtki spremnih za izazove koje nosi svemirska industrija. Uvjereni smo da će naš primjer lansiranja CroCubea motivirati još više tvrtki i stručnjaka da se usude sanjati i ostvariti svoje snove o svemiru. Prva hrvatska kockica je dokaz da je svemir moguće doseći iz Hrvatske - zaključila je Jović.

image

Prvi hrvatski satelit CroCube

Goran Mehkek/CROPIX
image

Prvi hrvatski satelit CroCube

Goran Mehkek/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:18