Konferencija ‘G dan‘

Telekomunikacijska industrija priprema se za svemir: ‘Sustav smo testirali za primjene u kriznim situacijama‘

Hrvatski Telekom već testirao komunikaciju s bespilotnom letjelicom preko satelita

Ilustrativna fotografija

 Viktor Cap/Panthermedia/Profimedia/Viktor Cap/panthermedia/profimedia

Telekomunikacijska industrija u Hrvatskoj već radi projekte koji su vezani uz svemir, moglo se u ponedjeljak u Zagrebu doznati na konferenciji "G dan". Konferencija koju je organizirao regulator tog tržišta, HAKOM, ukazuje na to da se smjer razvoja komunikacije, uz 5G infrastrukturu i optiku, okreće i prema satelitima.

Hrvatski Telekom početkom godine tako je u Istri testirao prvu redundantnu 5G vezu prema bespilotnoj letjelici koristeći satelit i izravne kanale komunikacije sa Zemlje.

Marko Lasić, HT-ov stručnjak za planiranje bežičnih mreža, kaže da su taj sustav testirali za primjene u kriznim situacijama, primjerice kada padne zemaljska mrežna infrastruktura, ali i da se ovakvim sustavima otvara mogućnost komunikacije prema bespilotnim letjelicama.

- Iako je ideja jednostavna, dignuti avion u zrak i odraditi testiranje, sustav je vrlo složen i testiranje čije je planirano trajanje tjedan dana protegnulo se na dva tjedna. Usto, trebale su i dozvole za korištenje dijela spektra prema satelitu jer se tu ušlo u vojne sfere - kaže Lasić.

image

Marko Lasić

Hakom/

Radius 15 kilometara

Dodaje da je testiranje infrastrukture uključivalo 5G tehnologiju na Zemlji, baznu 5G stanicu u avionu, komunikaciju s kontrolnim tornjem aerodroma u Puli i povezivanje preko satelita Intelsat-38.

- Cijeli sustav je funkcionirao u radijusu od oko 15 kilometara. Postigli smo maksimalne brzine od 200 Mbps, a u prosjeku smo dobivali rezultate od 120 do 180 Mbps - pojašnjava Lasić.

Daniela Jović, operativna direktorica Spacemanica i voditeljica CroCube misije, koja planira u siječnju iduće godine lansirati prvi hrvatski satelit, kaže da surađuju s HAKOM-om na ishođenju prve svemirske frekvencije za neko hrvatsko svemirsko tijelo.

- Voljela bih kad bismo mogli dobiti frekvenciju od 400 megahertza, ali ishođenje frekvencije zahtijeva duge koordinacije s različitim međunarodnim tijelima, regulatorima i državama i tek kad se svi oni dogovore, može se dobiti određena frekvencija - kaže Jović.

image

Daniela Jović

Hakom/

Kvantni ključevi

Navodi da je određena frekvencija nužna za primanje podataka slično kao što mobilni operateri na Zemlji imaju frekvencije koje koriste kako bi mogli građanima i biznisima omogućiti mobilno telefoniranje i internet. Jović kaže da je njima frekvencija potrebna da bi iz svemira mogli na Zemlju slati podatke, kao i da bi mogli usmjeravati satelit i nadzirati njegove sustave.

- Zanimljivost CroCubea je da je prvi hrvatski satelit, pa će tako preko Hakoma dobiti redni broj jedan kao prvo hrvatsko tijelo u svemiru, gdje će kružiti na visini od oko 550 kilometara - ističe Jović.

Profesor Josip Vuković s FER-a kaže da također planiraju izraditi i lansirati studentski satelit. Riječ je o projektu FERSat na kojem radi tim od 30-ak studenata.

- Trenutačno je to projekt razvoja i implementacije klasične kvantne komunikacije, gdje je cilj u Hrvatskoj uspostaviti infrastrukturu kvantnih ključeva, a na FER-u će se nalaziti zemaljska postaja koja će te ključeve distribuirati preko satelita - zaključuje Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 07:47