‘NEMA ZA SVU DJECU‘

Dva grada nisu našla novac za besplatne radne bilježnice, provjerite je li i vaš među njima

Donosimo pregled gradova koji hoće ili neće financirati dodatne potrošne školske materijale za osnovnoškolce

Ilustracija

 Ivo Ravlic/Cropix

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrdili su nam da će učenici osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj i iduće školske godine dobiti besplatne udžbenike za što je u državnom proračunu osigurano 24 milijuna eura. Financiranje svih ostalih obrazovnih materijala, kao što su radne bilježnice, kutije za pokuse i materijali za tehničku kulturu, ovisi o županijama i gradovima koji su osnivači škola.

Nabavka kompleta udžbenika sa svim potrebnim materijalima, inače bi stajala više od 2000 kuna. U ovom slučaju, roditelji potpisuju preuzimanje udžbenika na početku školske godine, dok su ih na kraju godine dužni vratiti neoštećene. Iznimka od ovog pravila su radni udžbenici u nižim razredima koje učenici ispisuju.

Provjerili smo hoće li roditelji snositi trošak plaćanja ostalih obrazovnih materijala u nekim od najvećih hrvatskih gradova.

ZAGREB

Grad Zagreb za školsku godinu 2023./2024. svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima osigurat će besplatne druge obrazovne materijale poput radnih bilježnica. Uz to, jedini je grad u Hrvatskoj koji će učenicima srednjih škola i ove godine dati besplatne udžbenike. Za tu namjenu u proračunu grada predviđeno je nešto manje od 9 milijuna eura.

RIJEKA

U predstojećoj školskoj godini, Grad Rijeka financirat će nabavku dodatnog obrazovnog materijala samo za učenike 23 osnovne škole kojima je osnivač za što je u proračunu osiguran iznos od 120.160 eura. Svi učenici osnovnoškolskog uzrasta koji zadovoljavaju uvjete socijalnog programa grada, dobit će novčani poklon bon za nabavu obrazovnog materijala i pribora za što je u gradskom proračunu rezervirano 69.500 eura.

SPLIT

Jedan od rijetkih gradova koji u svom proračunu nije pronašao mjesto za osnovnoškolce je Grad Split koji nije osigurao sredstva za financiranje radnih materijala za učenike osnovnih škola, kako su poručili iz Grada.

SLAVONSKI BROD

U proračunu Slavonskog Broda za financiranje ranih materijala za učenike osiguran je iznos od 211.029 eura. Osim osiguranih radnih materijala za osnovnoškolce, Grad učenicima prvih i drugih razreda osigurava pribor za likovnu kulturu koji ih stoji dodatnih 13.272 eura.

PULA

Grad Pula financirat će radne materijale za učenike osnovnih i srednjih škola iz socijalno ugroženih obitelji na temelju Odluke o socijalnoj skrbi. Svi ostali roditelji osnovnoškolaca morat će se sami pobrinuti za radne materijale. Za financiranje dodatnih radnih materijala u Puli je izdvojeno 22.563 eura.

VARAŽDIN

Grad Varaždin je još 2014. godine započeo s inicijativom besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola. Kad je taj teret preuzela država, Varaždin je nastavio sufinancirati druge obrazovne materijale u školama za koje je u prijedlogu proračuna rezervirano 184.350 eura.

KARLOVAC

Iz Karlovca su javili da će financirati nabavu obrazovnom materijala onim školama u kojima je osnivač za što je predviđen iznos od 188.250 eura.

VELIKA GORICA

- Grad Velika Gorica učenicima osnovnih škola za školsku godinu 2023/2024. financirat će Ostale nastavne materijale, za što su u Gradskom proračunu za 2023. godinu na pozicijama osnovnih škola planirana sredstva u iznosu od 361.100,00 €, napisali su iz nadležnog upravnog odjela.

Gradu Osijeku, kao i Zadru i Dubrovniku također smo poslali upite, kad odgovori pristignu dodat ćemo ih u tekst.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 04:17