NOVA TEHNOLOGIJA

‘Ovo je revolucija, ali u školama će djelovati razorno. Zloupotrijebit će je i učenici i učitelji!‘

No, nisu svi takvi pesimisti. Mnogi nastavnici smatraju da novi globalni fenomen donosi i brojne koristi

Ilustracija

 Nicolas Tucat/Afp

Pod fluorescentnim svjetlima učionice petog razreda u Lexingtonu, Donnie Piercey zadao je svojim učenicima zadatak da pokušaju nadmudriti robota. Robot je novi alat ChatGPT koji može napisati eseje, haikue ili seminarske radove u nekoliko sekundi koristeći se umjetnom inteligencijom. Tehnologija je to koja je unijela paniku u školske redove koji su zbog toga zabranili pristup stranici, no Piercey se odlučio za drugačiji pristup, prenosi AP News.

- Ovo je budućnost. Još nismo otkrili najbolji način korištenja umjetne inteligencije, ali ona dolazi, htjeli mi to ili ne, rekao je Piercey, koji je ChatGPT opisao kao najnoviju tehnologiju u svom 17-godišnjem podučavanju.

Kalkulator, provjera pravopisa, Google, Wikipedia, YouTube, sve na jednom mjestu. Svi učenici na stolovima imaju tablete da bi mogli napraviti novu vježbu "Pronađi botove", koju im je učitelj zadao. Svaki je učenik sažeo tekst o boksačkom prvaku i ikoni Kentuckyja Muhammadu Aliju, a zatim pokušao otkriti što je napisao chatbot.

Piercey je manje zabrinut zbog varanja i plagijata od srednjoškolskih profesora. Njegov okrug blokirao je učenicima pristup ChatGPT-ju, dok je učiteljima dozvoljen pristup. - Da budem potpuno iskren, želim li da ChatGPT nije izmišljen? Želim, ali dogodio se, rekao je tehnolog Steve Darlow, koji radi u školskom okrugu Santa Rosa na Floridi. Taj je okrug blokirao aplikaciju na uređajima i mrežama koje izdaju škole.

Darlow pojavu ChatGPT-ja vidi kao revolucionarnu i istovremeno razornu za obrazovanje, a smatra da će, osim učenika, i učitelji zloupotrijebiti njegove funkcije. - Mogu zamisliti učitelje koji od ChatGPT-ja traže da im ponudi ideje za izradu plana rada ili za pomoć pri ocjenjivanju. Ovo je prava promjena, korištenjem AI-ja imat ćete prednosti u životu, poslu i obrazovanju, rekao je.

Ubrzo nakon lansiranja u studenom, ChatGPT postao je globalni fenomen. Konkurentske firme, uključujući i Google, natječu se u izdavanju vlastitih chatbotova koje pokreće umjetna inteligencija. Teksaška učiteljica matematike Heather Brantley izrazila je svoju oduševljenost ChatGPT-jem, koji je učinio njezine lekcije kreativnijima i primjenjivim u svakodnevnom životu.

- Uzmem neku lekciju koju radim i zatražim primjer iz stvarnog života, dobijem današnje primjere, a ne one 20 godina stare, kad su napisani udžbenici koje koristimo, rekla je učiteljica.

Za lekciju o nagibu, chatbot je predložio učenicima da naprave rampe od kartona pa izmjere nagib, rekla je učiteljica koja se zalaže za obučavanje stručnih kadrova, koji bi AI platformu koristili u radu za poticanje kreativnosti učenika i rješavanje problema. - Imamo priliku usmjeriti naše učenike prema sljedećoj velikoj stvari, koja će biti dio cijelog njihovog života. Nemojmo to blokirati i isključiti ih, poručila je Brantley.

Učenici u Pierceyjevom razredu rekli su da im je učenje s chatbotom bilo zabavno. Nakon nekoliko krugova igre pronalaženja umjetne inteligencije među radovima, učenici su utvrdili da im AI može pomoći pravilno sažimati tekstove, pisati riječi i koristiti zareze. Uslijedila je rasprava o tome da su neke rečenice chatbota bile prešture ili nisu imale smisla.

11-godišnji Trevor James Medley smatra su rečenice koje su složili učenici imale više osjećaja i ukusa. Sljedeći zadatak bio im je napraviti igrokaz s tri scene koji uključuje problem koji treba riješiti. Piercey je unio detalje iz radnih listova u sustav, redak po redak, generirane su potpuno oblikovani scenariji koje su učenici uređivali, kratko uvježbavali i potom izvodili. Olivia Laksi (10), jedna od protagonistica, bila je impresionirana rezultatima.

Ona i kolegica iz razreda Katherine McCormick rekle su da mogu vidjeti prednosti i nedostatke rada s chatbotovima. Oni mogu pomoći učenicima da prebrode spisateljsku blokadu i pomoći onima koji imaju problema s artikuliranjem svojih misli na papiru. Činilo se da učenici petog razreda nisu bili svjesni pompe ili kontroverzi oko ChatGPT-a. Za ovu djecu, koja će odrastati kao prvi izvorni korisnici umjetne inteligencije na svijetu, njihov je pristup jednostavan: koristite ga za prijedloge, ali radite sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:29