BLANKINA DIJAGNOZA

'Od ovakve infekcije oporavak bi mogao trajati mjesecima...'

 Ante Čižmić/CROPIX

Kad je u veljači Blanka Vlašić operirala stopalo, ni pesimisti nisu mogli pretpostaviti da bi nekoliko mjeseci poslije mogao biti upitan njezin nastup na Olimpijskim igrama.

No, nakon artroskopske operacije u Göteborgu čini se da je sve što je moglo, krenulo lošim smjerom. Najprije je uslijedila reoperacija, a zatim i infekcija koja se, kad se radi o gležnju, dugo liječi pa je i njezin olimpijski nastup neizvjestan. Poznati hrvatski ortoped prof. dr. Miroslav Hašpl iz bolnice Akromion ističe da su upravo na donjoj trećini potkoljenice infekcije najtvrdokornije.

Neizbježna operacija

Prema onome što se dosad čulo iz Blankina stručnog stožera, kod nje se najvjerojatnije radilo o tzv. Haglundovu sindromu, odnosno imala je izbočenje na petnoj kosti, na mjestu gdje se ona spaja s Ahilovom tetivom, što je često kod skakača i trkača. Razlog je veliko opterećenje Ahilove tetive koje je kod skoka u vis i 15 puta veće od tjelesne težine skakača. Ta izraslina na petnoj kosti pritišće Ahilovu tetivu i svaki put kad se ispruži noga ili stane na petu, stvara se pritisak izrasline sa stražnje strane što uzrokuje iritaciju i jaku bol. Blanka je morala na operaciju, ali sad je problem infekcija koju je “zaradila” nakon reoperacije.

Hašpl kaže da problem može komentirati samo na temelju onoga što je objavljeno o Blankinim problemima.

- Nakon što joj je najvjerojatnije odstranjen komadić kosti, pa i dio tetive, očito je došlo do infekcije. Nažalost, kad se u toj regiji naseli infekt, teško se liječi jer se radi o dijelu potkoljenice koji je slabo prokrvljen. Po iskustvu, rekao bih da liječenje može trajati tjednima, ali i mjesecima. Situacija je sigurno ozbiljna, a do Olimpijskih igara kratko je razdoblje - ističe prof. dr. Hašpl.

Švedski specijalist

Neki liječnici ističu da se bakterije lako mogu unijeti preko kože ili preko instrumenata. Naime, sloj mekog tkiva u gležnju je vrlo tanak pa je i kratki put bakterije do područja Ahilove tetive. Da je mogućnost infekcije nakon operacije gležnja velika, potvrđuje i podatak da nakon artroskopske operacije koljena pacijent ne ostaje u bolnici, a kad se operira gležanj, ostaje 24 sata pod bolničkim nadzorom i na antibioticima.

Švedski specijalist Leif Swärd poznato je ime u sportskim krugovima. Danas je liječnik švedske nogometne reprezentacije, a u eri Sven-Görana Erikssona bio je na istoj poziciji u Engleskoj u kojoj je odrađivao delikatne situacije kad su noge ozljeđivali David Beckham i Wayne Rooney.

U svojoj klinici u Göteborgu operirao je i Marina Rozića



Nakon što se na pripremama u Južnoj Africi povećala bol u gležnju odrazne noge, Blanka je na preporuku jednog od najboljih troskokaša svih vremena Christiana Olssona, a putem svog novog menadžera Daniela Wessfeldta, kontaktirala dr. Swärda. Već je sljedeći dan bila u Göteborgu gdje je nakon detaljnih pregleda prihvatila savjet da se artroskopija više ne može odgađati.

Operirana je 31. siječnja, a iste je večeri nakon zahvata puštena da prespava u hotelu, iako je uobičajeno da se kod operacija gležnja ostane 24 sata u bolnici pod nadzorom. U kliniku se vratila sljedeći dan na kontrolni pregled.Novi zahvat, ovaj put kod dr. Branka Lukšića u Splitu, uslijedio je u posljednjem tjednu travnja. Radilo se o čišćenju jer je nakon prve artroskopije ostao dio kosti koji je smetao i nanosio veliku bol. Nakon tog zahvata uslijedila je infekcija. (hsl)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:51