Dobre vijesti

Zbog produljenog vikenda u Hrvatskoj raste broj turista. Trenutno ih je 92 tisuće

Većina turista koji su trenutno u Hrvatskoj smješteno je u objektima u domaćinstvu, potom u kampovima, a onda i u hotelima
Ilustracija
 Ivo Ravlic / CROPIX

U Hrvatskoj se trenutno odmara 92 tisuće turista ili oko 20 tisuća više nego prije početka ovog produljenog vikenda, a većina ih je ili 66,5 tisuće strani, podaci su iz eVisitora, koji potvrđuju rast turističkog prometa nakon otvaranja granica i popuštanja mjera.

Povećanje dolazaka turista ovoga tjedna bilo je očekivano zbog otvaranja granica i popuštanja mjera, ali i produljenog vikenda 'oslonjenog' na blagdan Tijelova (četvrtak, 11. lipnja), ističu u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Dodaju da podaci eVisitora pokazuju i da se top tržišta u hrvatskom turizmu pomalo i polako vraćaju 'na staro'.

Naime, po eVisitoru, prva četiri strana tržišta s kojih je trenutno najviše turista u Hrvatskoj su Njemačka, Slovenija, Austrija i Češka, koji i inače drže te pozicije, samo ih je sada znatno manje u odnosu na brojke koje su posljednjih godina bile uobičajene u ovo vrijeme.

Većina turista koji su trenutno u Hrvatskoj smješteno je u objektima u domaćinstvu, potom u kampovima, a onda i u hotelima.

Destinacije u kojima ih je najviše su Rovinj, koji time ponovo 'izbija' na svoje prvo mjesto među odredištima u Hrvatskoj, te potom Vir, koji je cijelo vrijeme zatvorenosti zbog koronavirusa imao najviše turista, čak i kada drugi nitko nije, što se nastavlja i sada jer na Viru brojni domaći ljudi i stranci imaju i nekomercijalne (za sebe) i komercijalne (za najam) objekte u tzv. privatnom smještaju.

Mali Lošinj je po posjećenosti turista trenutno na trećem mjestu, a slijedi ga Medulin, jako istarsko odredište s dosta kamping, ali i drugih kapaciteta, pokazuju podaci iz eVisitora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:35