Prijedlog mjera

Ugostitelji traže niži PDV, dostupnije financiranje i ukidanje nameta

 Luka Gerlanc / CROPIX

Predstavnici Nacionale udruge ugostitelja predali su u petak ministru financija Zdravku Mariću prijedloge za pomoć toj djelatnosti tijekom koronakrize, među kojima je niži PDV, bolja dostupnost financiranja te ukidanje parafiskalnih nameta, izvijestili su iz te udruge.

Vodstvo udruge na sastanku s Marićem je istaknulo da postoji nacionalni konsenzus o potrebi uvođenja preferencijalne stope PDV-a u ugostiteljstvu, kako bi se dugoročno održala konkurentnost, potaknule investicije i očuvala radna mjesta, kaže se u priopćenju.

Ključnim problemima koje treba žurno riješiti ugostitelji su označili nedostupnost povoljnih sredstava za likvidnost te previsoku stopu PDV-a na pića i napitke od 25 posto.

Predložili su svrstavanje manjka ili viška u blagajni u lakše porezne prekršaje, ukidanje poreza na potrošnju na nacionalnoj razini, 'vaučerizaciju' za radnike prema modelu koji postoji u poljoprivredi, kao i ukidanje raznih parafiskalnih nameta i priznavanje troška reprezentacije u iznosu sto posto za gospodarske subjekte.

Razgovaralo se i o projektu "Pet kravata", čiji je cilj ugostiteljske objekte klasificirati ovisno o udjelu kvalitetnih domaćih proizvoda u ponudi.

Marić je kazao da su svi zahtjevi ugostitelja za njega "na stolu" te da zaslužuju raspravu i dogovor, kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:50