Imaju rješenje

Poznati vinar razvija novi biznis: 'Ne tražimo ništa osim da nam se usluga plaća'

Problem ne možete riješiti akcijama koje provode ekološke udruge i ronilački klubovi, kaže Šegović
Ivo Šegović, vlasnik broda Sv. Kuzma
 Tonči Plazibat / CROPIX

Pelješki poduzetnik Ivo Šegović, poznat po proizvodnji vina koja odležavaju u amforama smještenim u kavezima na dnu mora, ima kvalitetno rješenje za čišćenje mora i podmorja.

S partnerima je preinačio nekadašnji desantni brod ratne mornarice koji je prevozio tenkove i prilagodio ga za čišćenje mora i podmorja. Na prednjem dijelu ugrađena je velika košara u koju može stati oko pet kubičnih metara otpada ili bilo kojeg materijala. Kad je potrebno čistiti površinu mora, ona može uroniti do metar i pol i tako pokupiti površinski otpad. Brodom upravlja tvrtka Clean blue Adriatic iz Janjine na Pelješcu. Registrirana je za usluge čišćenja podmorja, za sanaciju okoliša te ostale djelatnosti gospodarenja otpadom.

Površina i dno

Nakon što je krajem prošle godine dovršen u brodogradilištu koje se nalazi na području Kaštel Gomilice, doplovio je u Dubrovnik i potpuno je osposobljen za početak čišćenja Jadrana. Ima rampu koju može spustiti čim dotakne kopno. Bila je to značajna investicija koja je financirana vlastitim sredstvima.

Brod je preinačen u jednom kaštelanskom brodogradilištu. Dug je 24 metra, nosivosti 36 tona. U obliku je trajekta. Na prednjem dijelu ima hidrauliku koja mu služi za podizanje rampe. Opremila ga je tvrtka Lija iz Klisa, u kojoj je glavni mehaničar i voditelj radova Pave Listeš.

- Nudimo rješenje čišćenja površine mora, ali i morskog dna. Mi ne tražimo ništa osim da nam se usluga čišćenja plaća. Te cijene nisu nerealne jer ćemo dati najpovoljniju ponudu. Naš brod može raditi na dubini od nekoliko centimetara pa sve do dubine koja je potrebna. Imamo minimalno tri člana posade i ronioce koji mogu roniti do 50 metara dubine. Morsko dno je onečišćeno plastikom, najviše u blizini obala većih gradova, i to do dubine od 100 metara - pojašnjava Ivo Šegović, vlasnik tvrtke Clean blue Adriatic.

Dubrovnik, 080920.
Ivo Segovic, vlasnik je broda Sv.Kuzma koji se koristi za ciscenje otpada u moru.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / CROPIX

- U dosadašnjim akcijama ronildsac bi pokupio najviše deset kilograma otpada i morao izroniti. U našem slučaju ne mora izranjati, nego radi čitavo vrijeme - tvrdi Šegović i napominje da je čišćenje mora složen i vrlo zahtjevan posao.

Složen posao

- Otpada na morskom dnu ima u velikim količinama. Ne možete akcijama koje rade ekološke udruge i ronilački klubovi riješiti problem. Možete skrenuti pažnju na njega, ali Jadranu treba sustavno čišćenje jer mi u dobrom dijelu živimo od turizma. Ako ćemo imati sve više plastičnog otpada u moru, onda nam i turizam može doći u pitanje. Nije baš lijepo vidjeti dno na nekim dijelovima Jadrana. Ondje se nalazi dosta plastičnih boca, plastičnih i željeznih komada, olupina automobila, metalnih dijelova, kućanskih aparata... Većina tog otpada dolazi s kopna nakon što ga, recimo, more povuče s plaža. Prijeti nam opasnost da budemo zagađeni poput većine zemalja, a kada te slike obiđu svijet, bit će kasno. Cilj je očistiti te naplavine - kaže Šegović i dodaje da on i njegovi partneri jedini imaju brod prilagođen čišćenju.

Novac iz fondova EU

- Pokušat ćemo dobiti novac iz fondova EU. Do tada će brod ostati vezan u Dubrovniku. Ako nas nitko ne podrži, ovim brodom možemo prevoziti teret na otoke. Moramo još ugraditi takozvane mamute, koji na principu podtlaka izbacuju otpad na površinu i tako ga brod prikuplja - objašnjava Šegović.

Na brodu će biti ugrađene pumpa i preša kako bi odmah prešali otpad koji je kabast u kocke na brodu.

- Jedan ovakav brod može nadomjestiti 500 ronilaca. Danas nije čudno da ribar u mreži od 200 metara na nekim lokacijama pokupi 200 plastičnih boca. Ulovi više boca nego ribe - zaključuje Ivo Šegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:14