Naknada za travanj

Poduzetnici se žale, Vlada tvrdi: 'Isplaćeno je 97 posto potpora'

U anketi je sudjelovalo 750 poduzetnika, a uglavnom je riječ o vlasnicima mikro i malih tvrtki koji su se odazvali na poziv udruge
Ilustracija
 Božidar Vukičević / CROPIX

Prema anketi koju je u petak 22. svibnja na svojoj Facebook stranici provela udruga Glas poduzetnika (UGP), čak 25 posto ispitanika još nije primilo državnu potporu za očuvanje radnih mjesta, a njih pet posto kaže da je dobilo samo djelomičnu isplatu potpore.

U priopćenju koje su objavili s tim rezultatom ankete podsjećaju da se plaće moraju isplatiti do 15. u svakome mjesecu, a prema sklopljenim ugovorima s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, svi poduzetnici koji su zatražili pomoć države predviđenu u sklopu mjera donesenih zbog Covida-19 do tada su je trebali i dobiti.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava su, međutim, na naše pitanje odgovorili sljedeće: “Dosad je isplaćeno više od 97 posto iznosa potpora, a ostatak je u dodatnoj kontroli porezne ili je riječ o subjektima koji su dostavili pogrešne podatke pa čekamo da se to ispravi”. Na stranicama HZZ-a 20. svibnja je objavljeno da isplate kasne, odnosno da “zbog velike količine podataka te kašnjenja s dostavom dokumentacije u pojedinim slučajevima postupak kontrole traje duže nego što je inicijalno planirano, stoga isplata sredstava teče sporije nego je predviđeno”.

Aco Momčilović iz UGP-a kaže nam da je u anketi u petak sudjelovalo 750 poduzetnika, a uglavnom je riječ o mikro i malim tvrtkama, odnosno njihovim vlasnicima koji su se odazvali na poziv udruge istaknut na njihovoj Facebook stranici.

Do nedjelje je bilo 1000 ispitanika, a postoci su ostali isti, pa ispada da oko 300 njih nije primilo potporu ili ju je primilo djelomično. Na pitanje što znači da su “primili djelomično”, odgovara nam da su poduzetnici za travanj primili po 4000 kuna samo za dio zaposlenika.

Tijekom prvog mjeseca primjene te mjere potpora je isplaćena za 83.955 poslodavca, od čega za 77.054 mikro poduzetnika koji zapošljavaju do 10 radnika te 5876 za male poduzetnike koji zapošljavaju do 50 radnika, prema podacima Hvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tada je ukupno isplaćeno više od 1,55 milijardi kuna za 484.922 radnika, a ministar Josip Aladrović iznio je informaciju da je za prva dva mjeseca primjene mjera (nema još detaljnih podataka na stranici HZZ-a) ukupno za potpore isplaćeno 3,5 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:03