Ulaganje u budućnost

Osigurano gotovo milijardu kuna za projekte istraživanja, razvoja i inovacija

Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." iz Europskog fonda za regionalni razvoj
Darko Horvat
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je dodijelio 23 odluke o financiranju projekata u sklopu natječaja "IRI 2", kojim je za projekte istraživanja, razvoja i inovacija ukupno osigurano gotovo milijardu kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU-a.

Riječ je o prve 23 odluke o financiranju projekata koji su pozitivno ocijenjeni i najviše rangirani u sklopu poziva "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) - faza II", u javnosti poznatijeg kao "IRI 2", a za 23 projekta bespovratna je potpora 161 milijun kuna, dok njihova ukupna vrijednost doseže 276 milijuna kuna.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a namijenjena su razvoju novih proizvoda i usluga, tehnologija i poslovnih procesa kroz povećanje privatnih ulaganja u istraživanje i razvoj, te jačanje kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije, kroz poticanje njihove suradnje s partnerima, uključujući suradnju s organizacijama za istraživanje i širenje znanja.

Ministar Horvat ističe da je ukupna alokacija natječaja prvotno iznosila 770 milijuna kuna, a zahvaljujući i dobroj suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a, za poduzetnike je osigurano dodatnih 219,5 milijuna kuna.

"Mi ćemo u sljedeća tri mjeseca završiti evaluaciju i ugovoriti milijardu kuna bespovratnih sredstava - čistih, konkretnih i ciljanih investicija u istraživanje i razvoj", istaknuo je Horvat u izjavi novinarima, podsjetivši da je natječaj raspisan 11. prosinca 2019., zaključen 29. lipnja ove godine, a već danas je uslijedila dodjela prvih odluka.

Ističe da će tih ukupno oko milijardu kuna bespovratnih sredstava u Hrvatskoj generirati oko dvije milijarde kuna investicija u istraživanje, razvoj, inovacije i proizvode visoke dodane vrijednosti.

Po riječima ministra Horvata, u protekle dvije godine ovakvim projektima dosegnut je iznos od 1,1 posto BDP-a koji se investira u istraživanje i razvoj, "što je otprilike 100 posto više od onoga što smo zatekli na početku mandata".

Ambiciozni cilj je već na kraju 2023. godine doći na europski prosjek od 2,5 posto BDP-a ulaganja u istraživanje i razvoj, rekao je Horvat, koji je siguran da na ovakav način, ali puno većom dinamikom, Hrvatska to može postići.

Horvat očekuje da će do kraja ove godine otvoriti i natječaj "IRI 3", koji predstavlja novu perspektivu, u okviru nove financijske perspektive 2021- 2027.

Vrbanec: Pristiglo 340 projekata ukupne vrijednosti 5,6 milijardi kuna

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec rekao je da su ovaj "vrlo kompleksni i komplicirani" poziv realizirali u rekordnom vremenu, što je za inovacijske projekte presudno.

Izvijestio je da je u sklopu natječaja ukupno zaprimljeno 340 projektnih prijava, njima je zatraženo više od 3,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava, pri čemu vrijednost projekata doseže oko 5,6 milijardi kuna.

Među projektima koji su danas dobili odluke o sufinanciranju je i projekt informatičke tvrtke Sedam IT, čija je ukupna vrijednost oko 19 milijuna kuna, a prijavom na natječaj ostvareno je sufinanciranje od 12,5 milijuna kuna.

Projekt se odnosi na razvoj proizvoda za nadzor informatičke sigurnosti, s kojim se želi izići i "pokoriti" svjetsko tržište, ističe predsjednik Uprave Sedam IT-a Ante Jurišić, napominjući da bez bespovratnih sredstava tvrtka ne bi imala resursa za razvoj takvih proizvoda.

Projekt IT tvrtke Poslovna inteligencija odnosi se na nastavak rada na zaštiti privatnosti podataka građana, uz primjenu najmodernijih tehnologija, uključujući i umjetnu inteligenciju, pojašnjava Marijan Bračić iz te tvrtke, koji navodi i da vrijednost projekta premašuje 20 milijuna kuna, pri čemu bespovratna sredstva dodijeljena u sklopu natječaja dosežu nešto više od 14 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:09